Norveçli Havyard’ın Türkiye’deki adresi Cemre Tersanesi

Cemre Tersanesi Norveçli Havyard ve Garware adına inşa ettiği offshore gemisini denize indirdi. Havyard ve Cemre Tersanesi arasında 2 adet daha offshore gemi inşaası sözleşmesi yapıldı.

Yalova’nın Altınova Tersaneler Bölgesindeki Cemre Tersanesi Norveç’li Havyard ve Garware adına inşa ettiği NB105 PSV Beaucephalus offshore gemisini denize indirdi.

Havyard ve Garware firması yetkililerinin yeraldığı törende Havyard ve Cemre Tersanesi arasında 2 adet daha offshore destek gemisinin inşası sözleşmesi yapıldığı açıklanırken gemilerin yapımına ağustos ayında başlanacak.

Halen yine Havyard adına inşa edilmekte olan NB101 kızak numaralı offshore destek gemisi ise üç hafta sonra denize indirilmek üzere hazırlanıyor. Norveç’li Havyard Group Norveç,Hindistan, Singapore , Çin ve Türkiye olmak üzere muhtelif ülke tersanelerinde offshore gemisi inşaatlarını sürdürüyor.

2011 Nisan ayında Havyard Leirvik AS Tersane grubu tarafından teslim edilmesi beklenen Offshore 860 Havyard dizaynı gemi ise bu sektörde yaratıcı özellikleriyle tercih ediliyor. Ağır tonajlı malzemelerin ve donanımların elleçlenmesi amacıyla gemide iki adet 250 ton kaldırma gücüne sahip vinç yeralırken geminin kadrosu 140 kişiden oluşuyor.

Haziranda 14. gemi teslimi Çok çetin deniz koşullarında ve açık denizlerde çok uzun süreçlerde çalışma devam edeceğinden gemi personelinin kamaraları ve dinlenme alanları son derece rahat bir yaşam imkanı verecek şekilde dizayn edilmiş olan Havyard 860 dışında Havyard dört ayrı offshore plaform destek gemisi dizaynına sahip bulunuyor.

Halen sadece Havyard Design 40 platform destek gemisi Norveç, Hindistan, Singapore , Çin ve Türkiye tersanelerinde inşa ediliyor. Gemilerin elektrik donanımını Havyard Elektro AS ve Havyard Powertec AS yaparken Havyard Ship Services AS Cemre’deki tekne inşaatındaki teknik gözetimi üstleniyor.

Cemre Grubu Ticaret Müdürü Sinan Kavala 2 ayrı 1+1 gemi inşa anlaşması yaptıklarını belirterek şöyle devam etti “2 adet kesin + 2 adet opsiyon olmak üzere 4 gemi için imza atmış bulunuyoruz. İlk geminin ilk sacını ağustos 2010’da 2. Geminin ilk sacını eylül 2010’da eğer opsiyonlara karar verilirse de kasım ve aralıkta da onları kesmeye başlayacağız. Geçen hafta inen NB105 Havyard’a yaptığımız 13. gemimiz idi. Haziran ayı başında 14. NB105 gemisini teslim edeceğiz. Ağustos ayında da gene Havyard’a 15. gemimiz olan Havyard 515 balıkçı gemimizi teslim edeceğiz.”

Kavala “Yıl başında Haliçte yapılacak Metro Geçiş köprüsünün çelik imalatını yapmak üzere Gülermak firması ile bir kontrat imzaladık. Bu proje ile de Cemre Tersanesinin sadece bir tersane değil modern standartlarda üretim yapan verimli bir fabrika olduğunu kanıtlamış bulunuyoruz” dedi.

Önümüzdeki günlerde açığa bir adet 4.600 dwt’luk General Cargo gemisi inşasına başlayacaklarını açıklayan Kavala “Yarı teçhizli çelik inşasını yaptığımız bu özel amaçlı offshore gemilerinin de tersanemizde anahtar teslim kontratlarını yapma çalışması sürüyor” dedi.

Tam boy :92 m
Genişlik :22 m
Ana güverteden derinlik :9 m
Seyir Sürati :Yaklaşık 18 knots
Çekme gücü :Yaklaşık 275 ton
Enerji gücü :Yaklaşık 18000 kW
Kıç vinç kaldırma gücü :500 ton
Personel sayısı :60 kişi

Editör: TE Bilişim