Güneş enerjisiyle çalışan lüks yata Türk imzası

Güneş enerjisi ise çalışan, fosil atıklı yakıt kullanmayan ilk yat olma özelliği taşıyan SolarWave 62 Aralık ayında satışa sunulacak.

İsviçreli şirket Solarwave tarafından gerçekleştirilen, yatın dizaynı Türk tekne tasarımcısı Dr. Orhan Çelikkol tarafından yapıldı. Türk şirketi Ned Gemi Grubu ve SolarWave tarafından 7 yıldır üzerinde çalışılan SolarWave 62, 18 m uzunluğa sahip. Yat, tasarımında çatının üzerine yerleştirilen güneş panelleri sayesinde, kendi enerjisini üreterek çevreyi kirleten yakıtlara ihtiyaç duymuyor.

Çevre dostu “yeşil yat” olarak tanımlanan SolarWave 62, geleneksel yakıt tabanlı modellerden daha yavaş seyir ederken, yatın tasarımcısı Çelikkol, elde edilen enerjinin tasarruflu kullanılması gerektiğini, yatın diğer bölümlerindeki enerji kullanımını elektrikli motorlardan alarak uzun ömürlü bir ulaşım elde edeceklerini ifade etti. Batarya kapasitesi sürekli seyir için özel olarak tasarlanan SolarWave 62, kötü hava şartları ve gece seyir ederken, pillerini şarj edebilmek için lityum içeren kruvazörlerle donatıldı. Tamamen bağımsız olan bu kruvazörler sayesinde dizel motor kullanımına olan ihtiyaç ortadan kaldırıldı.

Gazetevatan

Editör: TE Bilişim