Guletler yine tarlada kaldı   

Üreticiler, "Teknolojiye böyle ayak uydurmak mümkün değil. Pazarı kaptırıyoruz" derken, Bozburun Belediye Başkanı Cemil Şener "Bozburun’un geleceği için tersane projesinin acilen gerçekleşmesi şart" dedi.

Babadan-dededen kalma yöntemler uygulanarak yıllardır gulet yapılan ve ünü sınırları aşan Bozburun’da, aradan geçen yıllar içerinde hiçbir şey değişmedi. Bugüne kadar tekne imalat yerlerinin tarlalardan kurtarılarak, bir düzene kavuşturulması için yapılan bütün çalışmalar sonuçsuz kaldı. Geçen yıl Bozburun’da, Maldiv Adaları, İtalya ve Hırvatistan ile Rus ülkelerine 10’un üzerinde tekne yapıldı. Bu yıl tek bir tekne siparişi bile alınmadı.

Yedi yıldan bu yana Bozburun’da yaptığı 10 tekneyi de yurt dışına sattığını belirten Tümtur’un sahibi Halil Tümer (61), "Artık sipariş üzerine çalışıyoruz. Tezgahta 24 metre uzunluğunda, 4 katlı lamine tekne yapımı sürüyor. Eskisi gibi kalafat, boya ve macunla uğraşmıyoruz. Teknenin dışını elyafla kaplıyoruz. İsterseniz tekneyi 5 yıl karaya çekmeyin bir şey olmaz. Altını silip tekrar devam edersiniz. Teknoloji ilerledikçe ona ayak uyduruyoruz. Ona göre kendimizi yetiştirmeye çalışıyoruz. Bunu yapamazsak piyasamızı kaybederiz. Biz teknolojiye ayak uydurmaya çalışırken diğer yanda da hala evinin önünde tekne yapanlar var. Biz deniz önündeyiz. Kendi imkanlarımızla atölyemizin üstünü kapattık. Burası sayılı yerlerden birisi. Maldiv Adaları’na Leyla Sultan isimli teknemizi sattık. İtalya ve Hırvatistan’a kadar teknelerimiz var" dedi.

SIKINTI BÜYÜK

13 yaşından beri tekne yapımıyla uğraştığını, işe çıraklıkla başladığını belirten Mehmet Uslu (45) da, "Şimdiye kadar 3 ile 33 metre arasında küçüklü büyüklü en az 50 tekne yaptım. Teknelerimizin ününü tarladan çıkardık, ama biz hala elimizden tutan olmadığı için tarladan çıkamadık. Meşhur olduk da ne oldu? Yurt dışına yapabilmek için son teknoloji şart. Nerede yapacağız bunu? Son tekneme alıcı çıkmayınca kendim kullanmaya başladım. 150 bin lira harcadım bu parayı bile veren çıkmadı" diye konuştu.

KOOPERATİF ŞART

Tekne üreticisi Hikmet Yılmaz, iç pazarda ekonomik kriz nedeniyle yaprak kımıldamadığını belirterek, "20 yıldır tekne yapıyorum. Şimdiye kadar 25 tekneyi kendi imkanlarımla ve evimin önündeki tarlamda yaptım. 20 yıl geçti hala tarladan kurtulamadık. Kooperatif gerekiyor. Büyük hangarlar olsa dünya piyasasını tamamen elimizde tutacağız. Geçen yıl Maldiv Adalarına 27 metre boyunda tekne yaptık. Yine Avrupa ülkelerine irili ufaklı tekneler yapmıştık. Ama artık sipariş alamıyoruz çünkü tarlada pahalıya üretiyoruz" dedi.

HAYATA GEÇMELİ

Bozburun’un CHP’li yeni Belediye Başkanı Cemil Şener kendisinden önceki başkanın çok güzel bir tersane projesi yaptırdığını ve tüm izinleri de almasına rağmen bir türlü yapımın gerçekleşmediğini belirterek, "270 dönümlük hazine arazisine, 2 milyon liraya mal olacak, 21 atölye ve 1000 teknelik çekek yerinden oluşan tam donanımlı bir tersane projesi hazır bekliyor. Guletlerin ününü duymayan kalmadı. Bu sektörde daha fazla söz sahibi olmak ve modern üretime geçmek şart. Hazır olan projenin hayata geçirilmesi gerekiyor. Tekne yapan arkadaşlara, ’biraraya gelerek ortaklaşa bu işi yapalım’ dedik. Kimse buna yanaşmadı. Şu an için para kazanıyorlar, ama gelecek ne olacak? " dedi. 

Editör: TE Bilişim