Norveç Krallığı Başbakanı Jens Stoltenberg, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Norveç Krallığı Türkiye Büyükelçisi Janis Bjørn Kanavin, Norveç Krallığı Türkiye Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Rolf Almklov ve sektörün önde gelen iş adamlarının katılımıyla, Yalova Boğaziçi Tersan Tersanesi’nde omurga ve dış kabuğunun yapımı tamamlanan Norveç-Türk yapımı petrol platformu inşa gemisi ‘Grand Canyon’un denize indirme töreni, 10 Ocak Salı günü Yalova Boğaziçi Tersan Tersanesi’nde gerçekleşti.  

''Türkiye Birçok Avrupa Birliği Üye Ülkesinden Daha Güçlü Bir Ekonomiye Sahip'' 

Norveç Hükümeti ve Norveç Başbakanı basın mensuplarıyla aynı feribotla Yalova tersanesine giderken kısa bir süre basının sorularını yanıtladı. Türkiye ile Norveç arasındaki dostluğun tarihine, Türkiye ekonomisinin güçlü yapısından bahsetti. Stoltenberg, açıklamalarında ''Şuan dünyanın içinde bulunduğu ekonomik kriz koşullarında bile Türkiye'nin gayet iyi bir durumda olduğunu hatta birçok Avrupa Birliği üye ülkesinden daha iyi durumda olduğunun'' altını çizdi. Norveç'in Türkiye'yle olan işbirliğinin farklı sektörlerde de sürdüğünü dile getiren Başbakan yenilenebilir enerji konusunda da işbirliklerinin devam ettiğini söyledi ve Norveçli bir enerji firmasının 1.2 milyon değerinde bir Hidroelektrik santrali ihalesi aldığından bahsetti.

''İDO Feribot ve Gemilerimizi Norveç'te Yaptırırken, Artık Biz de Onların Gemilerini Yapıyoruz''

Yalova Tersanesinde tören Tersan Genel Müdürünün konuşması'nın ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın konuşmasıyla devam etti. Bakanımız Binali Yıldırım gemi-inşa ve denizcilik alanındaki Türk-Norveç işbirliğinin önemini ve bu işbirliğinin devam edeceğini söyledi. Türk gemi-inşa ve denizcilik sektörlerinin gelişmesinin gözle görünür olduğunu belirtti. Yıldırım;  ''Daha önce biz İDO feribot ve gemilerimizi Norveç'te yaptırırken artık biz de onların gemilerini yapıyoruz'' dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'deki tersaneler ile Norveç'teki denizcilik firmalarının artık birbirlerine iyice alıştıklarını ve birbirlerine olan güvenin arttığını söyledi.

Bu güvenin sonucu, her iki ülke arasında birbiri ardına devam eden yeni siparişler ve yeni iş ortaklıkların oluştuğunu ifade eden Yıldırım, “2000'li yılların başında, Türkiye ile Norveç arasındaki gemi inşa sipariş miktarı sadece 30 milyon dolardı. Bugün bu rakamın 150 milyon Euro'yu geçti. Türkiye'nin 2000'li yıllardan önce deniz otobüsleri Norveç'te inşa edilirdi. Bugün bu tersine döndü. Norveç'in gemilerini Türk tersanelerinde yapıyoruz. Bu iki ülke arasında, 'Kazan kazan' esasına göre kurulmuş bir işbirliğidir. Çünkü Norveç'in denizcilikte çok önemli bir ülke olduğunu biliyorum. 90-91 yıllarında İsveç'te bulunan biri olarak, o yıllarda Norveç'in denizcilikle ilgili kapasitesini öğrenme fırsatım oldu. Genellikle, gemi teçhizatları konusunda Norveç'in sahip olduğu birikim ve tecrübe, Türk tersanelerinin inşa kabiliyeti bir araya gelince mükemmel ürünler ortaya çıkıyor. Türkiye ve Norveç'in birlikte, dünya ticaret filosunun yüzde 5'ini kontrol etiğini düşünürsek bu rakam çok mütevazi bir rakamdır. Türk tersaneleri artık, özel maksatlı gemileri yapabilecek bir marka haline geldi. 2003'ten bu yana tersanelere yaptığımız yatırımlar sayesinde tersane sayımızı 37'den, 80'lere çıkardık. Artık gerek Tuzla, gerek Altınova tersaneleri, açık deniz petrol platformları da dahil her türlü tekneyi rahatlıkla yapılabilecek bir güce erişmiştir. Denizler derindir durulmaz. Dostluk ebedidir unutulmaz" diye konuştu.

Norveç Başbakanı: , “Bin yıl önce Norveç gemileri boğaziçine girmişti"

Törende konuşan Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, Türkiye ve Norveç'in denizcilik sektöründeki ilişkilerinin uzun yıllara dayandığını hatırlatıp, “Bin yıl önce Norveç gemileri boğaziçine girmiş, o zaman kıyılara gemileri çekmişti. Norveç ve Vikingler yıllarca, asırlarca imparatorlara hizmet vermiş, Bizans imparatorlarına muhafızlık yapmıştır. Bugün Türkiye'de inşa edilen gemiler, aynı kıyılardan Norveç'e hareket etmektedir" dedi.

Bugün inşa edilen gemi omurgasının, Türkiye ve Norveç arasındaki ticari ilişkilerin geldiği aşamanın göstergesi olarak çok önemli olduğunu vurgulayan Stoltenberg, “Türkiye'nin, 'Denizcilik milleti' olarak uzun yıllardır devam eden, gurur duyulan bir tarihi bulunuyor. Türkiye, büyük gemi inşası yapan ülkeler arasında yer alıyor. Ülkenizdeki tersaneler, dünya piyasasına göre yüksek teknolojide gemi inşa ediyor. Bu modernizasyon, Türkiye'deki tersaneleri, Norveç'teki tersanelere hem rakip yapmış, hem de ortaklık oluşturmuştur. Norveç ve Türkiye, güçlerini ve yeteneklerini birleştirerek, Asya ile Avrupa'yı da bir araya getirmiş oluyor. Bugün burada gördüklerimden çok etkilendim. Her iki ülke arasında denizcilik alanında çok iyi ortaklık olabileceğini bugün görmüş olduk" diye konuştu.

Stoltenberg "Yapılan bu geminin Türkiye ve Norveç için oldukça önemli olduğunu" söyleyerek, yapımında emeği geçen ve törene katılan herkese teşekkürlerini sundu.

 Kurdeleyi First Lady Kesti 

''Grand Canyon''u denize indirme töreninde kurdeleyi Norveç Başbakanı'nın diplomat olan eşi Ingrid Schulerud kesti. Sempatik tavırlarıyla dikkat çeken First Lady törenden eşiyle birlikte ayrılırken tersane işçilerine el salladı.

Bu sırada kızaktan kayan gemi, iskelede bekleyen römorköre sürtmesi ise heyecan yarattı.

''Grand Canyon'' Hakkında 

Yapım çalışmaları Türkiye’de mayıs 2011 tarihinde başlayan Petrol Platformu İnşa Gemisi’nin üretiminde 480 Türk işçi görev aldı. Yalova Boğaziçi Tersan Tersanesi’nde dış kabuğu ile omurgasının imalatı tamamlanan Grand Kanyon önümüzdeki günlerde iç donanımı ve elektronik sisteminin tamamlanması için Norveç’e doğru yola çıkacak.                                                                                               

Üretimi, dünyanın en zor gemilerinden biri olan, 3000 metre derinlikte petrol platformu inşaat çalışması yapabilme kapasitesine sahip ve en ileri düzey olan DP3 notasyonunda dinamik konumlandırma sistemi ile yönetilen petrol platformu inşa gemisi, Türk-Norveç işbirliğinin denizcilik alanında lanse edilen en önemli ürünlerinden biri olma özelliğini taşıyor.

 Avrupa’da çok az sayıda ülke çelik levhalardan başlayarak anahtar teslimine kadar platform inşa veya platform destek gemileri üretebiliyor. Boğaziçi Tersan Tersanesi’nin, Norveç ile işbirliği içerisinde platform destek ve platform inşa gemilerini başarıyla üretebiliyor olması, Türkiye’yi de dünyada bu özel gemileri üreten ülkeler arasına sokuyor. 

 

Editör: TE Bilişim