GESAD, IHC ile işbirliği yapacak

Gemi ve deniz teknolojisi alanında dünyaca ünlü Hollanda’nın IHC firması ile GESAD arasında teknik işbirliği anlaşması imzalandı. 

Gemi Sanayicileri Derneği (GESAD), Yalova’nın Çiftlikköy ilçesinde yapımına başladığı  Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde Hollanda’nın IHC firması ile birlikte çalışma kararı aldı. Bu amaçla bir araya gelen GESAD ve  IHC firması, 12 Ekim Pazartesi Hollanda Konsolosluğu’nda  bir protokol anlaşması imzaladı.

İki ülkenin gemi sanayicileri buluştu

Hollanda’nın IHC firması ile yapılan anlaşmanın ardından, 13 Ekim Salı günü Hollanda Gemi Sanayicileri (HME) Heyeti ile bir araya gelen GESAD yetkilileri, karşılıklı olarak sunumlar yaparak görüş alışverişinde bulundu. HME Heyeti’nden 10 firmanın katıldığı toplantı Kartal Titanik otelde gerçekleşti.

Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, GESAD Başkanı Ziya Gökalp ve ilişkilerin başlatılmasında önemli rolü olan Prof. Dr. Yücel Odabaşı’nın da katılımıyla gerçekleşen toplantıda, GESAD Genel Sekreteri Mustafa Ünar, bir sunum yaparak GESAD’ı Holllandalı misafirlere tanıttı. Mustafa Ünar’ın ardından kürsüye davet edilen Odabaşı da, Türkiye gemi inşa sanayi hakkında bilgi verdi.

“Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz”

Toplantının ardından gazetemizin sorularını yanıtlayan Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, IHC ile yapılan anlaşma ile ilgili şunları kaydetti:

“İmzalanan anlaşma ile Türkiye’ye bir teknoloji kazandırılacak. Bunu Türkiye için önemli bir gelişme olarak görüyorum. Ancak önemli olan bu fırsatın iyi değerlendirilmesi. Yapılan işbirliği anlaşması, kendi  yan sanayiimizi kurma yolunda bir adım olmalı. Türkiye gemi yan sanayide büyük ilerlemeler kaydediyor. Özellikle gemi ekipmanları yönünden dünyada tanınan sanayicilerimiz oluşmaya başladı. Biz her zaman için yan sanayiimizin en ileri noktalara taşınması için sanayicilerimizin  gayretlerini destekliyoruz ve bu tür programlar içerisinde de yanlarında yer alıyoruz. Yaptığımız en önemli şey, Türkiye tersaneler master planı içerisinde,  gemi yan sanayi bölgelerinin oluşturulmasını sağlamak.”

 

Editör: TE Bilişim