İzmir Valisi Cahit Kıraç, Aliağa ilçesinde Türkiye'ye örnek olacak bir geri dönüşüm tesisi yapılacağını söyledi.

İzmir Valisi Kıraç, Aliağa'da bulunan Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği'ni ziyaret ederek dernek tarafından satın alınan ambulans ve itfaiye aracını hizmete soktu.

Gemi söküm tesisleri hakkında bilgi alan ve tesisleri ziyaret eden Vali Kıraç, İzmir Kalkınma Ajansı'nın, İzmir Valiliği Çevre Koruma Vakfı, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ve Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği'nin Aliağa'da ortaklaşa gerçekleştireceği kablo, atık yağ ve sintine geri dönüşüm tesisine proje desteği vereceğini söyledi.

Tesisin 760 bin liraya mal olacağını, bunun 570 bin lirasının İzmir Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacağını belirten Vali Kıraç, İzmir'de örnek bir geri dönüşüm tesisi yapılacağını ifade etti. İzmir'in bir deniz kenti olduğunu, denizden mümkün olduğunca çok yararlanılması gerektiğini belirten Vali Kıraç, şunları söyledi:

'Denizi mümkün olduğu kadar limanlarla, marinalarla, balıkçı barınaklarıyla kullanmamız gerekiyor. Ancak bunu yaparken çevreyi de kirletmeden, temiz denizi gelecek kuşaklara aktarmamız lazım. Gemi söküm sektörü yan kollarıyla birlikte 8 bin kişiye istihdam sağlayan ve yılda 2,5 milyar dolar dövizi yurt içinde tutan bir sektör. Buradan çıkarılan hurda çelikler, çelik üretiminin yüzde 71'lik bölümünü karşılıyor. İzmir Kalkınma Ajansı, vereceği krediyle Türkiye'ye örnek bir çalışmaya öncülük edecek. Burada bulunan 20 gemi söküm tesisinde sökümü gerçekleştirilen gemilerin kablo, atık yağ ve sintine sularının geri dönüşümünü sağlayacak bir tesis için hibe şeklinde proje desteği verecek.'

Çevre ve Orman İl Müdürü Osman Tatar ise Aliağa'da bulunan gemi söküm tesislerinin çok önemli işler yaptığını, tesislerden elde edilen tehlikeli atıklarını uzak bölgelere gönderilmek suretiyle bertaraf edilmeye çalışıldığını, ancak bunda tam randıman sağlanmadığını söyledi. Bu nedenle Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği'nin örnek bir çalışma başlattıklarını anlatan Tatar, bundan sonra gemilerden çıkan başta kablo, sintine ve yağ atıklarının Aliağa'da depolandıktan sonra geri dönüşümünün sağlanacağını vurguladı.

Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Başkanı Adem Şimşek ise Aliağa'da 1300 metre deniz kıyısı uzunluğu, 600 dönüm ve 25 parselde bulunan 20 gemi söküm tesisinin şu an yüzde 40 kapasiteyle çalıştığını, 2009 yılında 298 bin ton gemi sökümü gerçekleştirdiğini söyledi. Şimşek, 2009 yılında elde edilen tehlikeli atıkların asbest dışında bulunan yüzde 98'lik bölümünün geri kazanıldığını, asbestin ise başka bir tesis bulunmadığı için İZAYDAŞ'a gönderildiğini sözlerine ekledi.

 

Editör: TE Bilişim