Bilkent Mezunlar Derneği’nce Swissotel’de düzenlenen “Savunma sanayinin dünü, bugünü, yarını” konferansında konuşan Bayar, Türkiye’nin savunma sanayisinin 1970’li yıllara kadar “bakım onarım yapan servis ağına” dayandığını söyledi.
Türkiye’nin daha sonra anlaşma sağlanan ülkelerle ortak üretim yaparak savunma sanayinin ihtiyaçlarını karşıladığını anlatan Bayar, “Bir aracın tasarım aşaması çok önemli. Üretimden önceki safhaya milyar dolarlar harcanıyor. Savunma sanayinde bir uçakta bir vidayı değiştirmek için bütün uçağı tanımak gerekir” dedi.

Altı yıllık uğraş

Katma değerin yüksek olduğu tasarım ve teknoloji alanına Türkiye’nin girmeye çalıştığı belirten Bayar, günümüzde teknolojiye ulaşmanın daha kolay olduğunu, bunun da bir şeyin üretilme süresini hızlandırdığını kaydetti.
Türkiye’nin yaklaşık 20 yıldır gemi ürettiğini, ancak bu gemilerin parçalarının yabancı ülkelerden geldiğini ifade eden Bayar, Türk üretimi gemilerin yapılmasında eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek’in önemli katkılarının olduğunu söyledi.
Türk üretimi gemilerin altı senelik bir uğraşla denize indirildiğini ve birçok alanda da çalışmaların sürdürüldüğünü kaydeden Bayar, “Türkiye savunma sanayinde artık sorumluluk alıp kendi ihtiyaçlarına üretiyor” dedi.

 

Editör: TE Bilişim