Gemi İnşada Üretim Durma Noktasında

Hyundai Ağır sanayinde, önceki yıllarla karşılaştırıldığında Ocak ayında, yeni siparişlerde %54’lük düşüş gözlendi.

İnşada dünyanın en büyük tersanesi olan Hyundai’den  yapılan açıklamaya göre, yapılan toplam kontrat, Ocak ayı için  863 milyar dolar fakat bu miktarın hepsi deniz motorları ve dış donanımları kapsıyor. Şirket, geçen Şubat ayından beri gemi inşa konusunda yeni bir anlaşma yapmamış durumda. Ocak sipariş toplamı, 2008 Ocak ayında yapılmış kontrat değeri olan 1.9 milyar dolarla karşılaştırıldı. Fakat aylık gelir Ocak ayında, gemi yapımcılarının yüksek fiyattan, çok sayıda gemi teslim etmesiyle  %23’e tırmanarak 1.1 milyar doları buldu.

Resmen dünyanın en büyük 4. gemi yapım şirketi olan STX Shipbuilding de Aralık ayından beri yeni sipariş almayı başaramadı.Dört 50,400 dwt ürün/kimyasal taşıyıcıları için  210 milyon dolarlık  anlaşma yapıldı. Bunlar 2010 Ağustos ayı itibariyle teslim edilmiş olacak.

Sonrasında, Başkan yardımcısı Lee Jong, ticareti aksatan küresel mali likidite krizi biterse, yeni siparişler için yaşanan  kıtlığın bu yılın 2. yarısında rahatlayabileceğini söyledi.

İnşa konusunda, Mr. Lee, ‘Gemi inşacılar, yabancı ülke gemileri için yeni sipariş değerlerini %80’le 1.8 milyar dolara arttırmayı hedefliyor’ dedi. Ayrıca, Şirketin teslim gecikmeleri veya gemi tiplerindeki değişikliklerle ilgili finansman problemlerine karşı armatörlerle görüştüğünü doğruladı.

Zorluklar içerisindeki sektörde göreve yeni atanan yönetici Chung Joon-yang, Aralık ayında başlayan programa devam etmek için çelik üretimindeki düşüşün Mart’a kadar uzayabileceğini söyledi.

Resmen Dow Jones endeksinde Şubatta gerçekleşen 200.000 ton düşüşün ardından, Çelik üreticilerinin, Aralık ve Ocak aylarında, toplamda 570.000 tonla çelik üretimini kestiklerini söyledi.

Eğer taleplerde yılın ilk yarısından sonra düzelme olmazsa, üretimde daha fazla kesinti yapacağız diyen Chung bir de uyarı yaptı.

Chung,taleplerde herhangi bir artış meydana gelmezse daha fazla düşüş olacağı konusunda uyardı.

Eğer şu andaki kriz yılın ilk yarısında biterse, üretim kesintimiz sadece 2m ton olacak fakat bu süreç 2-3 yıl uzarsa üretimi %30 azaltabileceğiz şeklinde görüş belirtti.

Posco’nun, Daewoo Shipbuilding&Marine Engineering’den  kontrol hissesini satın almakla bir ilgisi olmadığını, Posco’nun geçen yılki çekişmede  başlangıçta satın almak için aday olduğunu fakat bunun gerçekleşmediğini söyledi.

Kaynak: Lloyds List

Editör: TE Bilişim