Gemi inşada kanama durmuyor

Türk gemi inşa sanayiinde finansman kriziyle birlikte başlayan sipariş iptalleri durmak bilmiyor. Bugüne kadar 4 milyar dolar değerinde siparişin iptal edildiği belirtiliyor.

Türk gemi inşa sanayiinde finansman kriziyle birlikte başlayan sipariş iptalleri durmak bilmiyor. Bugüne kadar 4 milyar dolar değerinde siparişin iptal edildiği belirtilirken, tersaneler ve yan sanayi firmalarında işten çıkarılanların sayısının 13 bine ulaştığı bildirildi.Yabancı bankaların kredileri kesmesi nedeniyle iş kaybına uğrayan gemi inşa sanayiinin son mağduru ise Gündoğdu Karasu Tersanesi oldu.

Gündoğdu Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Karasu Tersanesi’ndeki iki geminin yapımı, yurtdışındaki bankaların kredilerini kısa vadede dondurmasından dolayı  ertelendi. Üretimine başlanan gemilerden üçüncüsünün ise 2010 yılının sonuna kadar tamamlanmasına çalışılıyor.

 Konu ile ilgili olarak bilgi veren Gündoğdu Şirketler Grubu başkanı Yücel Gündoğdu, Karasu’daki tersane yatırımlarını kısmen tamamladıklarını ve gemi yapımına 2008 yılında başladıklarını belirterek; “İlk etapta 3 adet geminin yapımına başladık. Ancak kriz nedeniyle ikisinin yapımını kredi veren bankaların sorunlarından dolayı kısa süreli dondurduk.” dedi.

Gündoğdu, 50 bin tonluk gemileri yapabilecek bir altyapıya sahip olan Karasu Tersanesi’nde kriz nedeniyle sadece bir adet geminin yapımına devam edildiğini, diğer gemilerin üretimine bu ay içerisinde tekrar başlanacağını söyledi.

Gündoğdu, gemi üretimlerinin planlarının gerisinde devam ettiğini de belirterek şunları söyledi: “Şu anda imalatta 8.200 dwt, 6.200 dwt ve 2.200 dwt olmak üzere 3 gemi var ancak kriz nedeniyle ikisinin üretimi dondurulmuş durumda. Biri devam ediyor. 8200 tonluk gemi kuru yük gemisi. 2200 ve 6200 tonluk gemiler ise kimyasal tanker. 8200 tonluk bir geminin üretimi şu anda devam ediyor. Bu ay içerisinde diğer 8.200 tonluk kuru yük gemisinin de üretimine başlanılacak. Ancak üretim yavaşlamış durumda. Üretim hedeflediğimiz zamanın gerisinde devam ediyor. Normal şartlarda 14 ayda bitirmeyi planlıyoruz ancak bu şartlarda biraz gecikecek.”

Projeleri askıya aldık

Yücel Gündoğdu, denizcilik sektöründe uzmanlaşmış bir kuruluş olan Gündoğdu Şirketler Grubu’nun geçmişte birçok önemli projeler gerçekleştirdiğini de belirterek şöyle devam etti:  “Dünya genelinde bir kriz yaşanıyor. Bütün sektörleri etkileyen bu krizin aşılması ile biz de yatırımlarımızı hızlandıracağız. Gemi sanayine yönelik değişik dallarda faaliyeti olan grubumuz bünyesinde faaliyet gösteren Karasu tersanesi, Sakarya’nın ilk ve tek tersanesi.

Karasu tersanemizde 50 bin tonluk gemileri yapabilecek bir altyapıya sahibiz. Aynı anda 17-18 bin tonluk 7 gemi yapabiliriz. Bu büyüklükte gemi üreten Türkiye’deki birkaç tersaneden biriyiz. Şu anda 65 bin metrekare alanda kurulu bulunuyor tersanemiz. Ancak kriz sebebiyle birçok yatırımlarımızı askıya almış durumdayız. Tersanemiz ful kapasite ile çalıştığında 750 ila 1000 kişi istihdam edebilecek kapasitede. Ancak şu anda 110 kişi çalışıyor. Kriz olmasaydı 2009 yılının sonunda bitireceğimiz bir projemiz vardı. Bunu 2010’un sonuna erteledik. Ancak, krizin aşılması ile yeniden yatırımlarımıza devam edeceğiz. Diğer en önemli konu ise bankaların denizcilik camiasına daha sıcakkanlı yaklaşmalarıdır. Şuandaki sektöre bakış açılarının pozitif olmadığı da aşikardır. Küçük ölçekli gemileri yapıyor olmamız bu krizden daha az yara alarak çıkacağımız anlamına gelmektedir. Son dönemdeki gençleşen gemi filomuzda bunun en güzel örneğidir.”

 

Editör: TE Bilişim