Gemi sahipleri birlikleri ve bayrak otoriteleri, yeterince güçlü bir şekilde test edilmeye olanak sağlamayan tip onayı sürecinden ve alınan tip onayının Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) konvansiyonunda şart koşulan balast suyu gerekliliklerini karşılamamasından endişe ediyor.

Böyle bir durumda, sistemin yeterli olduğunu yasal olarak önceden iddia etmiş olan üreticiler değil, gemi sahipleri cezalandırılıyor.

Bu sene Hamburg’da düzenlenecek SMM’de bulunacak olan yapımcılar, denizcilik endüstrisindeki endişenin aksine, gemi sahiplerini mevcut düzinelerce balast suyu arıtma sisteminin belirli bir standartta olduğuna inandırmaya çalışacaklar.

Bu sistemlerin büyük bir çoğunluğu çok aşamalı arıtmadır ve teknolojileri sıklıkla alt tedarikçi üreticiler tarafından sağlanır. Piyasaya yeni katılan bir üretici ise, paslanma (korozyon) önleyici sistemleriyle ve bunları balast suyu sistemlerini faaliyete geçirme endüstrisinde kullanmasıyla iyi bilinen İngiltere merkezli şirket Cathelco’dur. Şirket, Almanya’da bir araştırma laboratuvarı kurdu ve balast suyu arıtması konusunda endüstrinin en bilgili uzmanlarından biri olan Matthias Voigt’u işe aldı. Şirket, gerekli testleri yaptıktan sonra Alman yönetimini tip onayı sertifikası tevzi etmesi için ikna etmeyi umuyor. Cathelco, verimliliği garanti etmek üzere sistemin özgün kısmının bir top şeklinde (ball) temizleme sistemi olduğunu iddia ediyor. Sistem etken (aktif) madde kullanmıyor.

Editör: TE Bilişim