Gemi İnşacılara Başbakan Fırçası

Başbakan Erdoğan, Torgem Tersenaesinde gerçekleştirilen denize uğurlama töreninde kendisine serzenişte bulunan tersanecilere sert çıktı.

Kaptan Arif bayraktar adlı 58000 DWT luk dökme yük gemisinin denize uğurlanma töreni, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla dün Torgem Tersanesinde gerçekleştirildi.

Törende söz alan tersaneciler ve armatörler, sektörde süregiden krizle ilgili şikayetlerini dile getirdiler.

Bayraktar Denizcilik Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Bayraktar "Son iki yılda bizleri derinden etkileyen bu krizden çıkış noktasını bulmak amacıyla gerçekleştirilen bir dizi resmi ekonomik politikalar neticesinde başta Türk bankacılığı olmak üzere diğer birkaç sektörde de iyileşmeler görülmüştür. Ancak üzülerek belirtmek isterim ki sektörümüz adına yeterli mesafe kat edilememeştir" derken; Türkiye Gemi İnşa Sanayiciler Birliği Konseyi Başkanı ve Torgem Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Torlak "Son 2 yıldır krizden dolayı gemi inşa sanayi olarak içine düştüğümüz olumsuz durumu düzeltecek bir dizi tedbirleri arzu edilen kısa zamanda alınamaması ve dünya ülkelerinin bu sektöre verdiği desteklerin benzerlerinin maalesef bizde hayata geçirilememiş olması neticesinde yaklaşık 170 bin işçimiz işlerinden oldu"  şeklinde konuştu.

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ise Başbakan Erdoğana hitaben "Sizin tersanelere 2 tane desteğiniz olmuştur. İlki tersanede gemi satışının kurumlar vergisinden istisnası diğeri de gemi tersane alanlarının açılması." derken yapılan desteğin yetersizliğinden yakındı.

"Motivasyonu kaybederek bu iş yapılmaz"

Başbakan Erdoğan ise yaptığı konuşmada bu serzenişlere prim tanımadı.

"Ticaret inişi çıkışı olan bir yolculuktur. Her zaman tırmanamazsınız. Ticaretin bir özelliği vardır. Kârıyla zararıyla ortaktır." diyen Başbakan Erdoğan; "Ben ekonomistim. Ben bu hayatın içinden geldim. Devamlı olarak tırmanmak diye bir şey yok bu hayatın içinde. Yaşam ve ölümde bir aradadır. Olayı birde böyle değerlendirelim ve motivasyonumuzu kaybederek bu iş yapılmaz." şeklinde konuştu.

"Gücenerek bu iş olmuyor"

 Ben bu işi başaracağım diyerek kararlı bir şekilde işe girişilmesi gerektiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, gücenerek bu işin olmayacağını belirtti. Erdoğan; şunları söyledi:

"Yani küresel krizde neler yaşandı gördük. Eğer bizler kalkıp dünyanın yaşadığı bu küresel krizi onlar gibi değerlendirmiş olsaydık Türkiye şu anda bu konumda olmazdı. Amerika’nın durumu ortada ve AB üyesi ülkelerin durumu ortada ve bunların da değerlendirilmesini yaparken Avrupa birliğinde ne yapılıyorsa bizde onları yapalım anlayışı da bana göre çok farklı bir anlayış. İdeal bir yaklaşım tarzı değil bunlar. Her ülkenin kendine has çıkış yolları vardır".

Denize uğurlama töreninin ve konuşmaların tamamının yer aldığı haberimiz için TIKLAYINIZ

 

 

Editör: TE Bilişim