Güney Kore'nin önde gelen 3 büyük gemi inşa şirketinin 2015 yılı 4. çeyreği için küçük çapta kayıp açıklaması bekleniyor. Ancak bu yıl için beklentileri iç açıcı değil.

Ülkenin 3 büyük gemi inşa şirketi — Hyundai Heavy Industries Co., Samsung Heavy Industries Co. and Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. — geçtiğimiz yılın ilk dokuz ayında büyük zarar açıklamışlardı. Bu zararlar büyük ölçüde iptal edilen veya ertelenen offshore pazarına yönelik inşalardan kaynaklandı. 

3 büyük şirketin geçen yılın 3. çeyreğindeki toplam iş zararı 2,1 trilyon Kore Won'u (Yaklaşık 1,85 Milyar ABD Doları) olarak tahmin ediliyor. 

Ancak analistler şirketlerin 4. çeyrekteki performanslarının daha iyi gelmesini beklediklerini söylediler.

Samsung Heavy Industries'in 4. çeyrekte kar açıklayabileceği bunun da şirketin geçen 3 çeyrekte potansiyel sıkıntılarından kurtulmak için yaptığı çalışmaların sonucu olduğu bildiriliyor.

 Ocak-Eylil döneminde 1,5 trilyon Won açık veren Samsung Heavy Industries, son çeyrekte 30-50 milyar Won kar açıklayabilir. 

Eylül ayına kadar 1,26 trilyon Won çalışma zararı açıklayan Hyundai Heavy Industriies şirketinin ise zararını büyük ölçüde azalttığı ve 4. çeyrek için kar açıklayabileceği söyleniyor. 

 

Daewoo ise Ocak-Eylül döneminde 4,53 Trilyon Won'luk dev bir zarar açıklamıştı. 4. çeyrek için Daewoo'nun da zararlarını büyük ölçüde hafifletmesi bekleniyor. 

Uzmanlar, düşük petrol fiyatları nedeniyle talebin zayıf olmasının beklendiği bu yıl da karlılıkların düşük seyredeceğini tahmin ediyor. 

Yalpalayan gemi inşa sektörü, son dönemlere kadar Güney Kore'nin önemli bir gelir kaynağı olmuştu. Asya'nın dördüncü büyük ekonomisi elektronik ve otomotiv sanayi yanında büyümesini gemi inşa sektörüne de borçluydu. 

 

Editör: TE Bilişim