Gemi inşa sanayisi yeniden 'özel önem taşıyan sektör' olmalıdır

Bir çok ülkenin gemi inşa sanayisine destek sağladığını belirten Kenan Torlak ‘Bu ülkelerin inşa ettikleri gemilerin maliyetleri ile bizim başetmemiz mümkün değildir. Özellikle kriz döneminde de çok daha büyük destek sağladılar' dedi.

Türk Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Konsey Başkanı Kenan Torlak gemi inşa sanayisini ülkelerinin ekonomik kalkınmasında ön sırada gören Uzak Doğu ülkelerinde çok temel önlemler alındığını vurgulayarak, benzer önlemlerin Türkiye'de de alınması gerektiğini söyledi.

"Geçen hafta da açıklamamı yapmıştım. Sorunun ciddiyetini işaret ederek bazı ek konuları da belirtmek istiyorum" diye konuşan Torlak, Gemi inşa sanayiinin, Türkiye için ekonomik alanda olduğu kadar sosyal alanda, istihdam, iş çeşitliliği, üretim zenginliği adına son derece temel bir sanayi alanı olduğunun altını çizdi.
 
Kore örnek olmalı

Hükümetin bu gerçeği değerlendirerek yeni bir yaklaşım göstermesini beklediklerini belirten Kenan Torlak, "Buradaki tek temel dayanağımız Uzakdoğu ülkelerinin kalkınma modellerinde gemi inşa sanayisinin yeri olmaktadır. Güney Kore bu konuda hiç tartışılmayacak örnek bir ülkedir. Zaten gemi inşasını korumak adına 2.6 milyar dolar bir fon çıkardı. Gemiler Güney Kore armatörleri adına inşa edilmekte veya siparişi verilmiş olanlar devam etmekte. Güney Kore başlangıçta hemen hemen sıfır diyeceğimiz bir yapıdaydı.

Nasıl kalkındı diye baktığımızda sadece Hyundai firmasını örnek yeterli olacaktır; Hyundai 1971'de gemi inşaatına başladı. Ardından demir çelik üretimine girdi. Bunu beyaz eşya ve otomotiv sanayisi ve nihayet elektronik sanayisini tesis ederek bir dünya devi oldu. Hyundai'nin sahip olduğu tersanelerin yıllık cirosu 8 milyar dolara yaklaşmış durumda. 2007-08'de hem yeni inşa ve onarımda 3.8 milyar dolar elde etmiştir. Demektir ki Türk gemi inşa sanayisinin tamamımın iki katı kadar bir ciroyu tek bir tersane olarak Hyundai elde edebilmektedir.

Japonya gemi inşa sanayisi dersek, bu ülkenin nesini anlatalım ki: Gemi inşa alanında dünya birincisi bir devlet.Devleti, hükümeti, bürokratı,bankaları ve herkesimi her zaman gemi inşa sanayisinin yanında. Kriz döneminde de hepsi ayni stratejiyle yollarına devam ediyor" dedi.
 
Vietnam da bizi geçti

Türk gemi inşa sanayisi nasıl olmalı sorusu için Hindistan, Pakistan, Filipinler, Malezya, Venezuela, Vietnam gibi ülkeler arasında Vietnam'ın önemli bir örnek teşkil ettiğini aktaran Torlak, "Vietnam çok kısa bir zamanda gemi inşa ülkesi olmaktadır. Devletin gemi inşa sanayisine verdiği destek bakımından, tersanelerinin sağladığı aşamalar ve haliyle rekabetçi fiyatların tesis edilmesi açısından Türkiye'yi çoktan geçmiş bulunmaktadır.

Bu ülkelerin inşa ettikleri gemilerin maliyetleri ile bizim baş etmemiz mümkün değildir. Tüm tersaneler milli ekonomi politikaları doğrultusunda devlet yardımı almaktalar.Özellikle kriz döneminde de çok daha büyük destek sağladılar" şeklinde konuştu.

Krizden çıkıldığında dünya deniz taşımacılığının normale döneceğini, yapılan değerlendirmelerin 2010 sonunu düzelme için ciddi bir kıpırdayış, 2011'de ise düzelme düzelme gerçekleşeceğini gösterdiğini ifade eden Kenan Torlak, gemi siparişlerinin 2011'de yeniden başlayacağını ifade etti.

"Senelerdir ‘Denizciliği devlet politikası yapacağız' diye bir söylem vardı Evvelce ‘Özel Önem Taşıyan Sektör'dük. Ben diyorum ki denizci olmak söylemlerle mümkün değildir. Gemi inşa sanayimiz mutlaka koruma altına alınmalıdır.

Gemi İnşa Sanayii, ülkelerin kalkınmasında temel endüstri alanıdır. Kimse kalkıp da yorumda bulunmasın, şu sektör önde filan demesin. Japonya, Güney Kore, Çin ve şimdilerde Vietnam örnekleri karşılarındadır.Çok acil ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini tekrar ifade ediyorum" dedi.
 
Bu milli bir davadır

Gelişmekte olan ülkelerin en önemli sektörlerinin başında gemi inşa sanayisi geldiğini hatırlatan Torlak, "Devamlı surette nakdi olarak desteklenir. Bizde de öyle olmalı. Eskiden gemi inşaatı yüzde 39 sonra yüzde 25 daha sonra da yüzde 18 oranlarında nakdi olarak teşvik edilerek desteklendi, yine desteklenmelidir. Gemi inşa sanayisinden AB uyum yasaları denilerek bütün bu teşvikler kaldırıldı.

Teşvikler yeniden ihdas edilmelidir. Yaraların sarılması için en azından kriz süresinin tam olarak atlatılmasına kadar en az 5 yıl süreyle teşvikler verilmelidir. Uzakdoğu ülkeleriyle rekabet edebilmenin başka çaresi de şansı da yoktur,olamaz" dedi. Torlak, İnşaatları devam etmekte olan gemilerin çok acil olarak desteklenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim