GEMİ İNŞA SANAYİ ‘PAKETTE’ NİYE YOK?
    
CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, 4 Haziran 2009 tarihinde açıklanan ‘yatırım teşvik paketi’ni Meclis gündemine taşıdı.

Yalçınkaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, ‘Gemi İnşa Sanayi’nin yer almamasını eleştirerek, “Dünyayla rekabet halinde olan gemi inşa sektörünün, yeni açıklanan 12 büyük proje yatırımları arasında yer almamasının nedenleri nedir?” diye sordu.

Önergede, yatırım teşvik paketinde yeni yatırımlara verilecek olan teşviklerle, istihdama sağlanacak kolaylıklar ve kredi işleyişinin açıklandığını hatırlatan Yalçınkaya, şunları kaydetti:

“Türkiye, sosyoekonomik gelişmişlik düzeyine göre 4 bölgeye ayrılarak, yatırım, kredi ve istihdam destekleri, bölgelere göre belirlenmiştir. Ekonomik paketin içerisinde yer alan büyük proje yatırımları, 12 başlık altında toplanmış, maalesef üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin sanayisinde önemli bir paya sahip alan ‘Gemi İnşa Sanayi’ kapsam dışında bırakılmıştır.”

Rıza Yalçınkaya, “Otomotiv sektörünü hareketlendirmek için vergi indirimleri uygulayan ve hatta hurda araçlar konusunda yeni önlemler almayı düşünen hükümet, maalesef gemi sanayinin teşvik edilmesi konusunda izleyici kalmaya devam etmektedir” dedi.

Yalçınkaya, şu sorulara da yanıt istedi:

“-Sektörün yeni teşvik paketi içerisine ilave edilmesi düşünülmekte midir?

-Gemi inşa sektörü için özel bir teşvik paketi hazırlanması düşünülmekte midir?

-Yeni teşvik paketinden yeni yatırımcılar yararlanacak fakat eski yatırımcılar yararlanamayacaktır?

-Bu paketin eski yatırımcılara yönelik olarak düzenlenmesinden neden kaçınılmıştır?

-Eski yatırımcılarında teşvikten yararlanması istihdam artırıcı bir neden olmayacak mıdır? Bu uygulama eski ve yeni yatırımcının rekabet şartları açısından bir ayrımcılık yaratmayacak mıdır?”

Editör: TE Bilişim