FURTRANS KİMYASAL TANKER İNDİRİYOR

FURTRANS Grubu, Yalova ÖZATA Tersanesinde inşa edilen kimyasal tankerini, 23 Mayıs Cumartesi günü törenle denize indirecek. 
 
Otuz yıla yakın süredir armatörlük, gemi işletmeciliği, ve gemi inşa alanlarında faaliyet gösteren FURTRANS Grubu, Yalova ÖZATA Tersanesinde inşa edilen 120 metre uzunluğundaki kimyasal tankerini, 23 Mayıs Cumartesi günü Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da katılacağı bir törenle denize indirecek. FT STURLA (NB 215) adlı kimyasal tanker, 120 metre boyunda, 17,2 metre genişliğinde, 8,80 metre yüksekliğinde.

FT STURLA tankeri, İtalyan bayrağı ile esas olarak İtalya’da ve Akdeniz’de çalışmak üzere imal edilse de, FURTRANS Denizcilik tarafından işletilecek. Tankerin şu anda beş yıllık kira sözleşmesi bulunuyor. Yeni tankerin balon yöntemiyle Yalova’dan denize indirileceği bildirildi. 

Balon yöntemi nedir?

Gemi beton bloklar üstüne inşa ediliyor. İnşa bittikten sonra da geminin altına sistematik şekilde yerleştirilen balonlar şişirilip, geminin denize indirilmesi sağlanıyor. Bu sistemle gemiler bir ay önce denize indirilebiliyor. 150 bin dolar maliyeti olan balon sistemi daha sonra tekrar kullanılabiliyor. İndirme çalışmaları yaklaşık 25-30 adet balon kullanılmakta. Standart gemi indirme yönteminde 10 bin tonluk bir gemi için 100 bin dolarlık ek bir iskeleye ve 3 treyler dolusu ağaca ihtiyaç duyuluyor. Bu ağaçların hepsi, gemi denize inerken parçalandığı için de tek kullanımlık. Ayrıca ağaçların kaydırılması için en az 2 ton özel yağ gerekiyor. Bu yağın yüzde 25'i de denize karışmakta. Bu yönüyle balon sistemi, bir gram bile ağaç israf edilmediği ve denizi kirletmediği için çevreci bir yöntem özelliği taşıyor.
 

Editör: TE Bilişim