11 Ağustos 2008 tarihinde Tuzla'da yaşanan filika kazası davasının ilk duruşması 27 Temmuz'da Kartal Cevizli'deki 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Gisan Tersanesi'ndeki filika denemesinde3 işçinin boğularak öldüğü kazanın takipçisi olacağını ilan eden Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER) ise adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Tersane işçilerinin ölümlerinde sorumlu olan kişilerin tutuklanması talebiyle adliye önünde basın açıklaması gerçekleştiren tersane işçileri tersanelerde yaşanan kazalara karşı karşı mücadele çağrısı yaptılar. Tersane sahipleri ve patronlara yönelik tepkilerini dile getiren döviz ve pankart açan işçiler polis ve dernek üyelerinin engeliyle karşılaştı. Engellemelere rağmen basın açıklaması yapıldı. Basın açıklaması TİB-DER Başkanı Zeynel Nihadioğlu tarafından okundu.

Tersane patronu ve taşeron firma yetkililerinin de tutuklu olarak yargılanmasını talep eden Nihadioğlu, asıl sorumlularının kuralsız çalıştırmayı görev bilen tersane patronları olduğunu söyledi.

TİB-DER'in açıklaması şu sözlerle sona erdi: “Esnek çalışmanın, taşeronlaştırmanın, güvencesizliğin, işçi sağlığı ve güvenliğine kaynak aktarmayışın yanısıra, iş cinayetlerinin sorumlularının yargılanmaması da her geçen gün yeni iş cinayetlerinin önünü açmaktadır. Bizler Tersane İşçileri Birliği Derneği olarak iş cinayetlerinin sorumlularının yargılanması için sonuna kadar mücadele edeceğimizi ilan ediyoruz!”

Filika Kazası Protestosu Tuzla

Kaza nasıl olmuştu?

Filikanın iplerinin kopması sonucu meydana gelen “kaza”da 3 işçi ölmüş 12 işçi yaralanmıştı. Filika iplerinin kopması sonucu, önce gemi yan duvarına çarpıp, denize düşen filikanın camları patlamış, içi su almıştı. Filikada bulunan 19 işçiden Emrah Varol, Ramazan Çetinkaya ve Ramazan Aygün boğularak yaşamını yitirmişti. 3 işçinin ölümüyle sonuçlanan filika kazasının ardından Galata Denizcilik Genel Müdür Yardımcısı Ender Keskin ile teknik müdür olarak görev yapan gemi mühendisi Burhan Bozdemir, mühendis Metin Ayyıldız, Fransız kontrolör firması yetkililerinden gemi mühendisi Hayati Aşan ve İskender Altın “görevi ihmal ve ölüme sebebiyet vermek” suçundan tutuklanarak Maltepe Cezaevi’ne gönderilmişti.

Tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edilen; filika imal eden Gürdesan isimli firmada çalışan İsmail G. ve Kerem Ç. ile birlikte Galata Denizcilik yetkilisi Mustafa S., Narteks isimli firmanın yetkilisi Orkun Ö., Gisan Tersanesi'nde mühendis Murat Ali K. ve Türkiye'de 'Bureau Veritas sorumlusu' olarak görev yapan Yavuz isimli kişiler ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı.

Tutuklanan diğer şahıslar ise kısa bir süre sonra kefaletle serbest bırakılmışlardı.

Filika kazasının üzerinden iki yıl geçti. Bir müddet sonra iş kazasıyla ilgili kamu davası açıldı.

Kazadan sonra "filika ilk kez test edilirken kum torbası mı insan mı kullanılmalı" tartışması da gündeme gelmişti.

Editör: TE Bilişim