Ereğli'de Tersaneler Projesi, 4 bin kişiye ekmek kapısı olacak

Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'nde temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan  tarafından atılan Tersaneler Projesinde dolgu işlemleri tamamlandı.

Temmuz ayında kızağa ilk geminin konacağı 110 milyon dolarlık yatırımda 4 bin kişiden fazla işsiz istihdam edilecek.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan. AKP Ereğli İlçe Başkanı Mustafa Demiray ve yönetim kurulu üyeleri. Tersaneler Bölgesi'nde incelemelerde bulundu. Mevcut tersanelerin yanı sıra yapımı devam eden tersaneleri ziyaret eden AK Parti heyeti, müteşebbislerden konuyla ile bilgi aldı.

Dolgu çalışmaları tamamlanan tersaneler tam  olarak faaliyete geçtiğinde Türkiye'nin sayılı tersanelerinden bin olacak. Tersanede 30 ile 50 bin DWT'lik gemiler inşa edilebilecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 25 Mayıs 2003 yılında temelini attığı tersane, Ereğli İlçesi'ne bağlı Çengelburnu mevkiine kuruluyor. 62 dönüm olan mevcut tersaneye, proje kapsamında deniz dolgusu yapılarak 200 dünüm alan daha kazandırıldı.

Perabet face="Verdana" size="2">Dolgu işlemleri büyük ölçüde tamamlanan tersaneler projesinde gemilerin kızağa konulabilmesi için inşaat çalınmaları devam ediyor, ilk gemi ise Temmuz ayı içerisinde kızağa konacak.

Tersane inşaatını dört müteşebbis yürütüyor. İnşaat tamamlandığında Ustaoğlu Tersanecilik, Usta Mehmetoğlu Tersanecilik. Ereğli Gemi ve İnşa Sanayi Ticaret A.Ş. ile Madenci Gemi faaliyette bulunacak.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan. tersanelerde müteşebbislerin en büyük sorunu olan KDV muafiyeti konusunda Maliye Bakanlığı ile görüştüğünü en kısa zamanda bu meselenin çözüleceğini söyledi.

Erdoğan, tersanelerde yapılacak olan gemilerin iç donanımında bu bölgede yapılması İçin mendirek kurma çalışmaları içerisinde de olduklarını dile getirdi. Mendirek kurulması için yetkililerle görüştüğünü belirten Erdoğan, yakın bir zamanda bu konuda da somut adım atılacağını söyledi.

Milletvekili Erdoğan, tersane kurulması konusunda epey geç kalındığını ancak kimilerinin hayal diye baktığı projeyi gerçekleştirdiklerini belirterek. "Buraya büyük bir tersane kuruluyor, ikinci bir Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları olacak. Fabrikanın hemen yanında olan tersane için gerekli sacı ERDEMİR'den temin edeceğiz. Müteşebbislerin Önündeki bütün engelleri kaldırmaya çalışıyoruz. En kısa zamanda burada binlerce insanımız çalışacak. İşsizlik çözülecek' dedi.

AK Parti Milletvekili Fazlı Erdoğan, daha sonra tersane yetkililerine bir öğle yemeği vererek sorunlarını dinledi.

(Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi, ZONGULDAK)

Editör: TE Bilişim