5 sıra gerileyen Ereğli koster dopingi istiyor
 
Küresel krizde tersanecilikte dünya genelinde 5 sıra gerileyen, 7 bin 500 civarındaki çalışan sayısı 600′lere kadar düşen Karadeniz Ereğli, 2012 yılına kadar krizden çıkmak için devletin koster filosunu yenilemesini istiyor.

Geçmişte Almanya, Japonya, Çin ve Kore gibi ülkelerde hükümetlerin tersanelere siparişler vererek krizden çıkışlarına yardımcı olduğunu kaydeden sektör temsilcileri, istihdamın böyle bir müdahaleyle geri döneceğini belirtti.

Parlak bir çıkış yakaladığı tersane sektöründe bir dönem 7 bin 500 kişiye istihdam yaratan Karadeniz Ereğli, küresel krizin yaralarını sarabilmek için devletten koster dopingi istiyor. 2008′de gemi inşa sektöründe dünya genelinde 4′üncü sıraya yerleşen ilçenin  kriz sonrası 5 sıra birden gerilediğini, çalışan sayısının 600′lere kadar düştüğünü belirten sektör temsilcileri, devletin koster filosunu yenilemesi durumunda Karadeniz Ereğli’nin krizden 2012 yılında çıkabileceğini ifade etti. Devletin tersanelere uzak durmasını eleştiren iş çevreleri, ilçede iç barışın yeni istihdam yaratılarak sağlanacağını vurguladı.

Deniz Ticaret Odası Batı Karadeniz Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Erdem, ilçede 2005′te üretime geçen tersanelerin 2008 yılına kadar büyüdüğünü belirterek, “İŞKUR rakamlarına göre bu sürede tersanelerde çalışan işçi sayısı 7 bin 500′ü buldu. 2008′de gemi inşa sektöründe dünya genelinde 4′üncü sıraya yerleşmiş, marka olmuştuk. Bugün ise 9′uncu sıradayız. 2009′da yaşanan global kriz, bölgeyi olumsuz etkiledi. Bugün 600′lere düşen tersane çalışanı sayısının yılbaşından itibaren daha da azalacağını tahmin ediyorum. Tersanelerin kurulmasıyla birlikte İŞKUR destekli kurs verilen 2 bin 200 kişi ne yazık ki artık ilçe dışında. Çünkü bölgede iş yok. İlçe ekonomisi çeliğe dayalı. Çelik sektörünün çökmesiyle her şey çöktü. İlçede siyasi barışın sağlanamaması durumunda ekonomik başarının yakalanamayacağına inanıyorum” diye konuştu.

Karadeniz Ereğli’de kurulu tersanelerin, hükümet desteği ile kurtulabileceğini savunan Erdem, “Tersaneler büyük yatırım isteyen, geri dönüşümü uzun yıllara bağlı yerler. Gelişen teknolojiyi takip etme zorunlulukları var. Bölgemizdeki tersanelerin kenarda birikmiş ekonomik güçleri de yok. Kriz çıkınca çıplak kaldılar. Elbette öz eleştiri de yapılmalı. Çünkü, 2005′de, ‘siparişlerimiz 2015′e kadar dolu, altın çağımızı yaşıyoruz’ dediler. Ekonomide büyük konuşulmaz. Dünyada bunun örnekleri var. Bugün ülke genelinde kızakta gemi olan 5 tersane var. Onlar da çoğunlukla askeri gemi yapıyor. Diğerleri boş durumda” şeklinde konuştu.

Devlet tersanelere uzak duruyor

Tersaneleri işsiz durumdan çıkarmak gerektiğini, geçmiş yıllarda Almanya’nın yaşanan krizden etkilenen tersaneleri kurtarmak için askeri tanklarının yenilenmesini buralara yönlendirdiğini kaydeden Erdem şunları söyledi, “Bu sayede krizi aştılar. Japonya, Çin ve Kore’de hükümetler, tersanelere gemi sipariş ettiler. Yapılan gemileri ya sattılar, ya da çalıştırdılar. Satarken küçük rakamlarda zarar ediyor gibi olsa da, sağlanan istihdamın geri dönüşü ile zarar etmedikleri ortaya çıktı. Hükümetimiz ise tersanelere uzak duruyor. Gerekçe olarak da gemi sektörünün ekonomideki payının düşük olmasını gösteriyor. Hükümetin tersanelere sahip çıkması gerekir. Devlet, koster filosunu yenilerse, sektördeki kriz 2012′de aşılabilir.” 

Bölgenin limana ihtiyacı var

Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası  Başkanı Mehmet Genç ise, Karadeniz Ereğli Deniz Ticaret Odası ile birlikte TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete’ye ilçedeki ekonomik konularla ilgili rapor sunduklarını belirterek, “Ne yazık ki Ankara ERDEMİR ve ilçenin ticari yapısını çok iyi bilmiyor. Ereğli’yi Zonguldak ile bir tutuyorlar. Hazırladığımız rapor, ERDEMİR’in Ordu Yardımlaşma Kurumu’na satılması noktasından yola çıkarak, ilçede üniversite kurulması gibi konuları içeriyor. İlçede OSB’nin gelişmesi ve yatırımların artması için bölgenin limana ihtiyacı var. Bu konuda Alaplı’da kurulma çalışmaları süren liman projesini destekliyoruz. Ancak, Ereğli Deniz Ticaret Odası ile kurduğumuz komisyon vasıtasıyla, acil çözüm için Ereğli bölgesinde küçük de olsa liman yeri arayışımız sürüyor” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim