Ceyhan Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren Akdeniz Tersanesi, Trans AK Shipping Agency firması için tasarlanan Türkiye’nin en çevreci kargo gemisinin yapımını sürdürüyor.

Tasarımı ve performansıyla dünyadaki benzerlerinden ayrılan ve Türk dizayn firması Norden Gemi Dizayn tarafından tasarlanan çevreci geminin, yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

Tersane Üretim Müdürü Selim Örs, yeni nesil çevreci geminin yapımı için 150 kişilik ekibin çalıştığını bildirdi.

Geminin, tasarım olarak dünyadaki aynı boyuttaki yük gemilerine göre çok daha fazla çevreci olduğuna dikkati çeken Örs, şu bilgileri verdi: "Çevreci gemi, 130 metre uzunluğunda ve 17,5 metre genişliğinde tasarlandı. 10,500 DWT taşıma kapasitesine sahip olacak geminin 7,25 metrelik su çekimi olacak. Gemi, aynı boyuttaki yük gemileriyle kıyaslandığında 13,5 knot hıza ulaşmak için en düşük ana makine gücü kullanıyor. Çevreci geminin dalga direnci de çok düşük. Balbsız (Yumrusuz) yeni baş formu ile dikkat çeken tasarım, özellikle ağır deniz şartlarında yüksek verimlilik sağlayacak. Bu özellikleri sayesinde çevreciliğiyle dikkati çeken gemi, tasarımı ve performansıyla Türkiye’nin ilk yeşil gemisi olacak." Geminin estetik açıdan uluslararası standartlarda üretildiğini dile getiren Örs, tasarımın 2013 Nor-Shipping yeni nesil gemi yarışmasında dünyada ilk dörde girdiğini ve yarışmayı kazanmaya en yakın potansiyel aday olarak görüldüğünü ifade etti.

 Yakıt tüketimiyle geminin emsallerine göre rakipsiz olacağını ifade eden Örs, "Düşük makine gücü sayesinde günlük yakıt tüketimi çok düşük olan rakipsiz bir gemi ortaya çıktı" dedi.

 Tersanelerinin gemi inşa ve bakım-onarım hizmetleri için 175 bin metrekare alana sahip Ceyhan Yumurtalık Serbest Bölgesinde 2007 yılında kurulduğunu anlatan Örs, tersanenin alan ve kapasite açısından Doğu Akdeniz ve Türkiye’nin en büyüğü olduğunu ve bugüne kadar İsveç, Hollanda, Norveç gibi ülkelere hizmet verdiğini kaydetti.

Geminin Özellikleri:

PROJECT NO : NB 001
PROJECT TYPE : 10500 DWT GREEN DRY CARGO VESSEL
DELIVERY TIME : 20.12.2013
STATUS : Under Construction

 

MAIN DIMENSIONS
Lenght Overal  :133,36m
Lenght Between Perpendiculars:122,82 m
Breadth:17,5 m
Depth:9,80 m
Design Daught:7,2 m
Scantling Draught:7,4 m
Service Speed :12,7 + knot
Editör: TE Bilişim