"Altyapı yatırımları Türkiye'ye yöneliyor"

Türk Deniz Ticaret Odası'nın verilerine göre, 2010 Ocak ayında, İstanbul Boğazı'ndan, 695'i Türk bandıralı olmak üzere 3 bin 661 gemi geçmiş. 31 km uzunluğundaki İstanbul Boğazı ile 70 km uzunluğundaki Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği her yıl artıyor. İstanbul Boğazı'ndan günde ortalama 150, Çanakkale Boğazı'ndan ise günde 140 gemi geçiyor. Bu bilgileri yazıyorum, çünkü bu hafta Selim Kuzu ile gemi bakım, onarım ve tamir sektörünü konuştum.

Kuzu, yaklaşık 400 milyon euro tutarındaki yatırım ile İstanbul yakınlarında Tuzla'da yapımı süren Bosphorus Shipyard (Boğaziçi Tersanesi) adlı tersaneyi ve Gelibolu'da planlanan ikinci tersaneyi Avrupa'daki fon şirketleri ve fonlar üzerinden finanse eden anahtar kişi.
 
35 yaşındaki Selim Kuzu, 1970 yılında Almanya'ya gelen motor ve gemi teknisyeni Trabzon/Çaykaralı gurbetçi Kamil Kuzu'nun beş çocuğundan dördüncüsü. İlk ve ortaokulu Berlin'de okuyan Selim Kuzu, hep pilot olmayı hayal ediyormuş.

Bu arzusunu gerçekleştirmek için Alman Hava Kuvvetleri'ne başvurmuş ve askeri akademiye girmiş. Akademiyi helikopter pilotu brövesi ile bitirmiş. Akademiye girenlere, sekiz yıllık eğitim sırasında askeri bir dalın yanı sıra bir başka meslek de öğretiliyor. Selim Kuzu da ‘uluslararası ekonomi' çerçevesinde altyapı yatırımlarının projelendirilmesi ve finansman temini konusunda eğitim görüp finans uzmanı olmuş.
 
Bir süre helikopter pilotu olarak görev yapıp 1999'da ayrılarak finans dünyasına geçen Kuzu, "ABD'ye gittim. Telekomünikasyon, liman ve enerji santralları gibi sektörlerde altyapı finansmanı dalında çalışıp uluslararası tecrübe edindim" diyor. 1999 sonunda Almanya'ya dönen Kuzu, çeşitli şirketlerde 2009'a kadar çalışır. Bundan sonra tamamen Türkiye'deki altyapı proje ve yatırımlarına konsantre olacağını belirten Selim Kuzu şöyle anlatıyor:

"İlk projelerimizin inşaatı başladı. Altyapı projelerinde deniz altyapısına ağırlık veriyoruz. Gemi bakım, onarım ve tamir tersaneleri yanında, otomatik otopark sistemleri ve enerji santralları konusunda çalışıyoruz. Süveyş Kanalı'ndan yılda 21 bin, Panama Kanalı'ndan 14 bin, İstanbul Boğazı'ndan ise 65 binin üzerinde gemi geçiyor. Dünyanın ikinci işlek boğazı.

Resmi verilere göre, boğazlarda ve Marmara'da hemen müdahale edilmesi gereken, yılda 400'den fazla acil, 1000 kadar rutin arıza oluyor. Acil durumda geminin boşaltılıp tamir edilmesi gerek. Dünyada Panamax sınıfı bir tankerin yükünü boşaltıp tamir edecek beş tersane var. Gemiler bazen yüküyle binlerce mil çekilmek zorunda kalınıyor. Denizlerde 20 bini aşkın gemi dolaşıyor. Bir de periyodik bakım ve acil olmayan tamirleri düşünürseniz, sektörün durumunu görürsünüz."
 
Berlin ile İstanbul arasında mekik dokuyan Selim Kuzu, Avrupa'da artık büyük altyapı yatırımı olmadığına işaret ediyor ve "Bu sektörde yatırım sermayesi Türkiye, Ortadoğu ve Asya ülkelerine yöneliyor. Türkiye, yatırımcıya kolaylık sağlarsa altyapı sorununu kısa veya orta vadede çözer" diyor.

Bosphorus Shipyard AŞ'nin CEO'su Kuzu

Türkiye'de gemi bakım, onarım ve tamir amacıyla kurulan Bosphorus Shipyard AŞ'nin CEO'su Kuzu, 3000 deniz mili çapındaki bir alanın en modern ve en büyük gemi bakım onarım tersanesi olacağını söylüyor.

"Türkiye'de DALSAN Grubu tarafından inşa ediliyor. Dörtte üçü bitti. 2012'de faaliyete geçer. İki kuru havuzu olan tersaneye 4.000 TEU'e kadar konteyner gemileri, 80.000 tonluk tanker ve kuruyük gemileri yüklerini boşaltmadan yanaşacak. Yaklaşık 110 bin metrekare sahaya sahip limanda 12 gemi aynı anda tamir edilecek veya bakımı yapılacak. Aynı anda da dört gemi modernize edilebilecek" diye teknik özellikleri sıralayan Kuzu, "Askeri gemilerin de bakım ve tamiri için gerekli izni var" diye ekliyor.

Altyapı finansmanı konusunda tecrübeye sahip Kuzu'nun verdiği bilgiye göre, projenin bitişi yaklaşık 175 milyon euro tutacak. Bunun yüzde 49'u yani 85 milyon eurosu kapalı fonlar üzerinden, Alman piyasasından karşılanıyor. Geri kalanı öz sermaye. Bugüne kadar da 90 milyon euroluk harcama yapılmış.

 

Editör: TE Bilişim