DVB: Gemiler suya inecek

DVB Bank yönetim direktörü Dagfinn Lunde’ye  göre finansmanda yaşanan bütün güçlüklere rağmen Asya tersanelerinde inşası devam eden gemilerin teslim edileceğine inanıyor.

Dünya genelinde yeni gemi siparişleri % 96 oranında düştü. Bu düşüşün bu yıl da devam etmesi bekleniyor. Ancak dünya gemi inşa kapasitesi büyümesini sürdürüyor. 156 milyon dwt olan toplam kapasitenin devam eden projelerle birlikte birkaç yıl içinde 200 milyon deadweight’e ulaşması bekleniyor.  Bugünkü yeni gemi sipariş defteri, mevcut deniz ticaret filosunun % 44’üne tekabül ediyor. 2000’de bu oran sadece % 11’di. Bu sipariş defterinin finansman değeriyse 464 milyar dolar. Dünya tersanelerinde dökme kuru yük filosunun % 60’ı kadar siparişi bulunuyor. Konteynerde bu oran % 36. Analistlere göre bankaların bu kadar büyüklükte finans yaratması mümkün değil. Armatörlerin de bu piyasa koşullarında beklenen kredi ödemelerini yapması oldukça zor. Analistlerin bu noktadaki uyarısı dikkat çekiyor: ”Bu da birilerinin 200 milyar doları defterden silmesi anlamına geliyor.”

Cosco Holdings Başkanı Wei Jiafu, armatörlerin mevcut sipariş defterinin % 40’ını iptal veya erteleyebileceğini söylüyor. Başkan Wei Jiafu, Çin tersanelerinin geçen yıl 88 gemi siparişini defterden silmek zorunda kaldığının altını çizdi.

DVB Bank yönetim direktörü Dagfinn Lunde aksini düşünüyor. Lunde’ye göre finansmanda yaşanan bütün güçlüklere rağmen Asya tersanelerinde inşası devam eden gemilerin teslim edileceğine inanıyor. 2009’da vadesi gelmiş sipariş defterinin finansmanının sağlandığını hatırlatan Lunde, yeni inşaların tersaneler tarafından kredilendirildiğinin de altını çiziyor.

Lunde “Armatörler ayrıca gemi inşa sanayi ülkelerindeki ihracat kredi bankalarından kredi almaya devam ediyor. Bu sene her gün yeni gemilerin suya indirildiğini göreceğiz” diyor.

Editör: TE Bilişim