Dünyanın ilk karbon-fiber pervanesi 

Japon klas kuruluşu ClassNK ve Nakashima Propeller Co. adlı şirket dünyanın bir ticaret gemisinde ana pervane olarak kullanılan ilk karbon-fiber pervanenin duyurusunu yaptı.

SeaNews Turkey'de yer alan habere göre, Karbon Fiber ile Güçlendirilmiş Plastik (CFRP) olarak bilinen pervane 499 GRT'luk Taiko Maru adlı iç hatlarda sefer yapan kimyasal madde tankerine takıldı. 

Pervane, ClassNK desteğiyle Nakashima Propeller Co. adlı Japon şirketi tarafından üretildi. 

ClassNK, CFRP pervaneye dizayn onayı ve üretim onayı verdi. 

Ultra-hafif yapısına rağmen CFRP pervane, alüminyum-bronz kompozit malzemeleden üretilen pervanelere oranla  daha üstün denilebilecek düzeyde mukavemete sahip. Pervanenin ağırlığının hafif olması daha küçük çapta şaft sistemleri kullanımasına da olanak sağlıyor.  Bu da ağırlık ve yakıt tasarrufunda avantaj sağlıyor. 

CFRP pervanenin güçlü ama ince kanatlarıNakashima Propeller Co. şirketi tarafından Boeing 787 uçağının kanatlarına benzer bir malzemeden üretildi.

Taiko Maru adlı tankeri baş pervane olarak 2012 yılında CFRP pervaneler takılmıştı. Ancak baş pervane olarak veya yatlarda kullanılmış olsa bile bir ticari gemide ana pervane olarak ullanılan CFRP pervane ilk olarak Taiko Maru adlı kimyasal tankerde kullanılan pervane oldu.

 

 

Editör: TE Bilişim