Dünyanın İlk Enerji Gemisi Türkiye'den

Karadeniz Holding bünyesindeki Karadeniz Enerji Grubu tarafından inşa edilen dünyanın 'ilk enerji gemisi', 144 megavat gücündeki 'Karadeniz Powership Doğan Bey' için uğurlama töreni yapıldı.

Geminin ilk seferine çıkacak olması nedeniyle bugün Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Irak Elektrik Bakanı Kerim Vahid Hasan'ın da katıldığı bir tören düzenlendi. Yıldız, törende yaptığı konuşmada, Irak'ta geliştirilen projelerin, aynı zamanda karşılıklı bağlantının, barış projesinin enerjide yaşanan hali olduğunu dile getirerek, 'Bölgede enerji, savaşların değil aslında barışın bir tetikçisi olacak. Bu gemi de öyle. Duygularımız, kalbi hislerimizin de transferi' diye konuştu.

Yıldız, Türkiye'nin Irak'la son 1 yıl içinde 5,5 milyar dolar civarındaki ticaret hacmine değinirken, 20 milyar dolarlık hacime ulaşabileceğini, enerjinin, bunun ana lokomotifi olacağını vurguladı. Aralık ayı sonunda büyük bir petrol arama platformunun Türkiye'ye getirildiğini hatırlatan Yıldız, platformun Sinop'ta çalışmalara başladığını ve 5 bin 500 metreye kadar ineceğini anlattı. Yıldız, Sedef ve diğer tersaneler için bu alanda işbirliği önerisinde bulunarak, 'Bu platformu ve daha küçüklerini Türkiye'de yapma olanağımız var. Danışmanlık, mühendislik firmalarıyla işbirliğiyle bunu yapabiliriz' dedi. Bunun için alanının yeterli olduğuna ancak know-how'a ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Yıldız, 100-200 metrede çalışan platform ihalesinin Romen firmasına verildiğini kaydederek, 'Neden Türk firması almasın? Nisan içinde bir toplantı teklif ediyorum, sektör temsilcileriyle beraber. Bunun yollarını bulmamız lazım. Platform Köstence'de yapılabiliyorsa, bir yerinden başlayıp burada yapmayı başlatmamız lazım' diye konuştu. Yıldız, elektrik bağlandığında geminin, Irak halkının refah seviyesinin yükselmesinde ve Irak'ın normalleşmesine katkı sağlayacağını ümit ettiğini ifade etti.

'NİSAN SONUNA KALMADAN BASRA'YI DA AYDINLATACAĞIZ'

Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Karadeniz de Irak'ın yakından tanıdıkları ülke olduğuna ve yaptıkları elektrik ihracatına değinerek, 'Şimdi sıra Basra'da. Nisan sonuna kalmadan Basra'yı da aydınlatacağız' dedi. Dünyanın elektrik sıkıntısı çeken ve pahalı elektrikle başeden Orta Doğu, Afrika ve Asya ülkeleri için hayal ettikleri projenin gerçeğe dönüşmesinden memnuniyet duyduklarını ifade eden Karadeniz, Irak ile başlayan projenin ilk ayağının, önümüzdeki aylarda devreye girecek Pakistan gemileriyle tamamlanacağını bildirdi.

Karadeniz, Asya, Afrika ve diğer Orta Doğu ülkelerindeki projelerle büyümeye devam edeceklerini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

'Şu anda ilk yolculuğuna çıkacak olan Karadeniz Powership Doğan Bey dahil, tamamlanmak üzere olan ilk 4 gemimizle toplam 675 megavat enerji gemisi kapasitesine ulaşmış bulunuyoruz. Yatırım değeri 500 milyon doları aşan bu gemilerin 3'ünü İstanbul Tuzla Sedef Tersanesi'nde, 1'ini de Singapur'da Kim Heng Tersanesi'nde inşa ettirdik. Gemilerin inşasında 2 bini aşkın Türk insanının emeği var. Bunlara ilave olarak bu yıl içerisinde toplam kapasitesi 450 megavat olan 3 gemiyi daha bitirmeyi planlıyoruz.'

Türkiye'yi Basra'ya bağlayan bu 'köprü'nün önümüzdeki günlerde Karaçi'ye uzanacağını belirten Karadeniz, 'Bu güzel duygular içerisinde dünyanın ilk enerji gemisi olan Karadeniz Powership Doğan Bey'i, Karadeniz Ailesi olarak Türkiye'ye, Türkiye olarak da insanlığa hediye ediyor, dost ve kardeş Irak'a uğurluyoruz' dedi. Sedef Tersaneleri Yönetim Kurulu Üyesi Metin Kalkavan da, yönetici ve çalışanların, zaman baskısı altında güzel bir projeyi ortaya çıkardıklarını vurgulayarak, projenin Türkiye'ye çok şey kazandırdığını, kriz dolayısıyla 1 yıldır çalışma olanağı bulamayacak minimum bin kişiye iş alanı sağladığını anlattı.

DOSTLUK ENERJİSİ PROJESİ

Karadeniz Enerji Grubu şirketleri tarafından geliştirilip yürütülen Dostluk Enerjisi Projesi (Power of Friendship), tüm dünyadaki ülkelerin acil elektrik ihtiyacını 'enerji gemileri' ile karşılamayı hedefliyor. Projeyle, 2010 yılı sonuna kadar Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Asya bölgelerindeki 10'dan fazla ülkede 10 farklı enerji gemisiyle 2010 megavat kapasiteye ulaşılması planlanıyor. Karadeniz Enerji Grubu, 2003 yılından bu yana 'dostluk enerjisi' adı altında Irak'a Türkiye'den elektrik ihraç ediyor. Karadeniz Powership Doğan Bey gemisi üzerinde üretilecek elektrikle de, Basra bölgesinde yaşayan halkın elektrik ihtiyacı karşılanacak Bu yıl teslim edilmesi planlanan 2 gemiyle birlikte proje, Basra'nın elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unu karşılamayı hedefliyor. Böylece, Karadeniz Enerji Grubu'nun Irak'a Türkiye'den ve Basra'dan sağladığı elektrik, ülkenin toplam elektrik tüketiminin yüzde 10'una yaklaşacak.

sedef1.jpg

sedef2.jpg

LOJİPORT

Editör: TE Bilişim