Dünyanın Gözü Türk Tersanelerinde

HEM TANKER HEM DE YAT YAPIMINDA DÜNYANIN İLK 10 ÜLKESİ ARASINA GİRDİK. GEMİ İNŞA SEKTÖRÜNÜN BÜYÜKLÜĞÜ 2,5 MİLYAR DOLARA ULAŞTI. BUNUN 1 MİLYAR DOLARI BAKIM ONARIM HİZMETLERİNDEN GELİYOR. GEMİLERİN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ İSTANBUL VE TUZLADA YAPILIYOR. 65 OLAN TERSANE SAYISI GELECEK YIL 123'E YÜKSELECEK

Türk tersaneciliği bugün küçük, orta tonajlı kimyasal tanker inşasında Avrupa'da, sü-peryat inşasında da dünyada ilk on ülke arasında. Gemi İnşa Sanayicileri Birliği verilerine göre; Türkiye'de 65 tersane hizmet veriyor. 2008 yılı sonunda tersane sayısının 123'e ulaşacağı tahmin ediliyor.

Uluslararası Denizcilik örgütü'nün (IMO), 15 yaş üstü gemilerin seferden men edilmesi kararı, endüstriyel üretim artışı, dünya petrol talebi ve petrol fiyatları yeni gemi yapımını teşvik etti. Tersanelerin iş hacimlerini artırdı.

Ayrıca tanker kazalarının sonucunda ortaya çıkan büyük boyuttaki çevre felaketlerinin önlenmesi için 2005 yılından itibaren dünyadaki birçok ülke çift a-darlı olmayan tankerleri kendi limanlarına sokmamaya başladı.

Böylece Avrupa'daki birçok ülke ellerindeki tankerleri yenilemek zorunda kaldı. Bu oluşum Türkiye tarafından çok iyi değerlendirildi. Bugün belli tonajdaki kimyasal tankerlerin yapımında Türkiye marka haline geldi.

Kârlar artıyor

Tüm bu olumlu gelişmelerin yanında 3 yıldır tam kapasite çalıştığı halde yüksek kâr marjı elde edemeyen tersaneler, bu yıl döviz dengelerine göre sözleşme yaparak kâr marjlarını yükselttiği tahmin ediliyor. 2006 yılında gemi inşa sanayii, ihracatta tonaj olarak bir önceki yıla oranla yüzde 90, değer olarak ise yüzde 20 büyüdü. Tonaja göre değer artışındaki düşüklüğün nedeni ise doların düşük seviyede seyretmesi.

Yatta büyük atılım yaptık

Geçtiğimiz yılı, süperyat inşasında dünyada 12'nci sırada bitiren Türkiye, bu yıl itibariyle 9'uncu sıraya yükseldi. Bu klasmanda, İtalya liderliğini sürdürürken onu ABD, Hollanda ve İngiltere izliyor. Geçtiğimiz günlerde RMK Mari-ne'in Oyster ile süperyat üretim anlaşmasına imza atması da, Türkiye'nin süper yat sektöründe tercih edilir bir ülke olduğunu gösterdi.

Süper yatta İtalyanlar önde

Süper yat sektörü İtalya, Yunanistan ve Fransa'nın öncülüğünde hızla büyüyor. Pazarın yüzde 40'ını tek başına elinde tutan İtalya'da 2007 büyüme tahminleri; sayı olarak yüzde 15.8, katma değer olarak ise yüzde 12.fi. Elindeki kapasitenin yetersiz kalacağını öngören İtalyan hükümeti, birkaç yıl içinde ülkenin güneyinde yeni kapasiteler yaratmak için harekete geçti.
Avrupa'daki lider üreticiler üretimlerini "emek yoğun" tarzından, "teknoloji yoğun" tarzına dönüştürme süreci yaşıyor. Böylece kalifiye işçiye yüksek ücretlerin ödendiği ve teknolojik altyapısı gelişmiş bir yat üretim sektörü, rakibimiz olarak karşımıza çıkıyor.

Bu sanayide özellikle ABD, İtalya, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda gibi gelişmiş ülkelerin yer aldıklarını, bunun yanında bu ülkelerin bu imalat sektöründe kullanılan yedek parça, malzeme, aksesuar, cihaz, teçhizat ve motor üretiminde de önemli bir paya sahip.

Kaynak: Milliyet Business


 

Editör: TE Bilişim