Yeni yılla birlikte filosundaki 10 gemisini satarak elden çıkaran Dünya Denizcilik, kriz öncesi vermiş olduğu siparişleri filosuna katmaya başladı. Şirket, yeni sipariş vermeyi düşünmediğini açıkladı.

Yeni gemi inşa fiyatlarının gemi tipine göre % 50’ye yakın düşüş göstermesi birçok armatörü yeniden Uzakdoğu tersanelerine çekse de yurtdışına ilk sipariş veren Türk armatörü Suay Umut, yeni gemi siparişi düşünmüyor. 2010 yılında, 12 tankerden oluşan filosundaki 10 gemiyi satan Dünya Denizcilik, siparişteki iki gemisini geçen ay teslim aldı. Filoya katılan tankerlerden biri 113.00 0 dwt’lik Gan-Destiny adını taşıyan aframax, diğeri ise 52.000 dwt’lik Gan-Trophy. Şirket, siparişteki iki aframax tankerin birini bu yaz diğerini ise 2012’nin yazında teslim alacak. İnşası devam eden Gan-Trophy’in dört kız kardeşinden ikisi bu yıl filoya katılacakken, diğer ikisinin ise 2012’nin ikinci yarısında teslim edileceği belirtiliyor. Filoya katılan 52.000 dwt’lik Gan-Trophy ve dört kız kardeşi, Dünya Denizcilik ile işadamı milyarder Hüsnü Özyeğin’in yüzde 50 ortaklı kurdukları Tankinvest Limited bünyesinde işletilecek.

Filoya katılan ve bu yıl teslim alınacak oorta ölçekli kimyasal ve petrol tankerlerin bugünkü piyasa değeri üzerinden time charter olarak Maersk’e kiralandığı belirtildi.

Dünya Denizcilik sahibi Suay Umut, satılan 10 gemi ile ilgili Tradewinds’e yaptığı açıklamada “havuzda çalışan bu gemilerimiz para kaybediyordu. Biz de bu gemileri satarak teslim alacağımız yeni gemilere iş yaratmaya karar verdik” dedi.

Şirket teslim alcağı yeni gemilerle birlikte genç ve daha büyük taşıma kapasitesine sahip 10 gemiden oluşan bir tanker filosu kuracak.

Editör: TE Bilişim