SeaNews Turkey'de yer alan habere göre, ana makine üreticisi Wartsila, ağır yakıt kullanan dizel ana makineyi LNG yakıtı kullanabilir hale getiren dönüşümü tamamladı. Dönüşüm, Bit Viking adlı ürün tankerinde yapıldı.

Ürün tankeri Bit Viking, yapılan dönüşüm sayesinde artık daha düşük nitrojen oksit (NOX) vergisi ödeyecek. Norveç vergi sisteminde düşük NOX salınımı yapan gemiler daha az vergi ödüyorlar. 

Ekim ayında tamamlanan dönüşümün ardından Wartsila, ürün tankerini armatörü Tarbit Denizcilik'e teslim etti. Gemi, Norveç sahilinde Staoil adına taşımacılık yapacak. 

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Wartsila, Tarbit Denizcilik ile ilk dizel makineden LNG dönüşümü için anlaşma sağlandığını açıklamıştı. 

Yapılacak dönüşüm işlemi paketinde güverteye monte edilecek LNG yakıt tankları,  yakıt boruları, iki adet 6 silindirli Wartsila 46 ana makinenin ilgili kontrol birimleri ile beraber Wartsila 50DF birimlerine dönüştürülmesi yer aldı. Geminin klas belgesi de ayrıca güncellenerek yenilendi. Ana makineler, azaltıcı dişli sistemi aracılığıyla doğrudan şafta bağlı bulunuyor. Bu da dizel-elektrik konfigürasyonunun kaçınılmaz sonucu olan elektriksel kayıpların olmasını engelliyor. Böylelikle pervane gücünde belirgin artış, yakıt tüketiminde azalma ve sonucunda da emisyonlarda düşüş sağlanıyor.

Bit Viking, Germanischer Lloyd tarafından klaslanan ilk LNG yakıtlı gemi olma özelliğini de taşıyor.

Yeni LNG depolama sistemi

Bit Viking gemisinde Wartsila'nın yeni LNGPac sistemi kullanıldı.  Bu sistem LNG yakıtının gemi üzerinde güvenli ve uygun bir şekilde depolanmasını sağlıyor. 500 metreküplük LNG depolama tankları güverte üzerine monte ediliyor, bu da gemiye yakıt alımını kolaylaştırıyor. Gemiye bu sayede saatte 430 metreküp yakıt yüklemesi yapılabiliyor. Yakıt tankları gemiye yüzde 80 yükle 12 gün sefer yapabilme imkanı sağlıyor. Eğer menzil arrtıtılmak istenirse sistem deniz yakıtı da kullanabilecek. Kükürt emisyonuna %0,1 lik sınır getiren AB limanlarına gittiğinde ise gemi LNG gazını yakıt olarak kullanacak.

Tarbit Denizcilik Teknik Müdürü Anders Hermansson, 'Bit Viking gemimizin dünya denizlerinde seyir yapan en çevreciürün tankeri olmasından ötürü gurur duyuyoruz' şeklinde görüş bildirdi. Hermansson; 'Yapılan tecrübe seyirlerinin başarısı LNG yakıtının gelecekte gemilerde başarıyla kullanılabileceğini de kanıtlamış oldu. Önümüzdeki birkaç yıl içinde bu sistemlerin daha da yaygınlaştığını görebileceğiz' dedi.

 

Editör: TE Bilişim