Alınan tüm önlemlere rağmen yaşanan son iş kazası büyük üzüntüye yol açtı

Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde yer alan DESAN Tersanesi Küçük Havuz’daki Panama bandıralı  M/V  ADRİATIC ARROW gemisinin güvertesinden ambar boşluğuna düşerek ağır yaralanan Halil Daş adlı taşeron firmaya bağlı tersane çalışanının tüm tıbbi müdahalelere karşın kurtarılamayarak 30 Eylül’de hayatını kaybetmesi, bugüne kadar iş güvenliği konusunda önemli ölçüde yatırım yapan tersanede büyük üzüntüye yol açtı. Alınan tüm önlemlere rağmen bu gemide yaşanan son iş kazası üzerine, yeni inşa edilen NOSİ gemisinin  planlı denize indirme töreni iptal edildi.

22 eylül 2009 günü saat  22.00 sularında Tuzla’daki Desan Tersanesi’nde Gelişim Raspa firmasına bağlı olarak görev yapan Halil Daş,  güverte temizliği işini bitirip geminin sancak tarafından iskele tarafına geçmek isterken, ambar boşluğuna düşerek ağır yaralandı. Kaldırıldığı hastanede yoğun bakıma alınan Daş’ın yapılan bütün tıbbi girişimlere rağmen kurtarılamaması, yeni hissedarları tarafından satın alındıktan sonra, son 1.5 yıldır iş güvenliği konusunda yoğun yatırım gerçekleştirilen tersanede, büyük üzüntü yarattı. Desan Tersanesi, NOSİ gemisinin suya indirilmesi nedeniyle, kamu ve özel sektörden üst düzey konukların katılımıyla gerçekleşecek önceden planlanmış  töreni bu nedenle iptal etti.

Çalışma alanının fiziksel koşullarının iyileştirilmesi ve güvenli çalışma altyapısı oluşturacak servislerin sağlanması için yapılan yatırımlar ile çalışanlara işe girişte ve sonrasında belli aralıklarla verilen eğitimler, sağlanan saha güvenlik donatıları ve kişisel koruyucular ile aralıksız olarak büyük bir titizlikle sürdürülen sağlık ve güvenlik gözetimi sayesinde, Tuzla’daki Desan Tersanesi’nde 1,5 yılı askın bir süredir hayati tehlikeye yol açacak bir iş kazası yaşanmamıştı. DESAN Tersanesi, bugüne kadar sivil toplum kuruluşlarına, meslek örgütlerine, sendikalara, uluslararası kuruluşlara, üniversite mensuplarına kapılarını açık tutmuş, tersane yönetimi çalışma koşullarını iyileştirmek, güvenli bir çalışma ortamı tesis etmek üzere her türlü eleştirel katkıyı içtenlikle dikkate almış, değerlendirmişti.

İş kazalarıyla mücadele kararlılıkla sürdürülecek

Son iş kazası üzerine Desan Tersanesi yönetiminden yapılan açıklamada, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi için yürütülen topyekün mücadelenin bundan sonra da kararlılıkla sürdürüleceği vurgulandı. Bir çalışma arkadaşlarını yitirmenin acısının tersanede her kademede derinden yaşandığı vurgulanan açıklamada, Desan Tersanesi Yönetimi tarafından; son kazanın etraflı bir şekilde, görünür nedenlerle yetinmeden kök nedenlerine ulaşılarak, analiz edileceği ve bundan sonra benzer kazaların önlenmesi için gereken bütün tedbirlerin alınacağı; kaza nedeniyle yürütülecek idari ve adli her tür tetkik ve tahkikata azami kolaylık ve destek sağlanacağı vurgulandı.

Tersane yönetimi, hayatını kaybeden Halil Daş’ın ailesinin acısını paylaşırken, kendilerine  maddi ve manevi her türlü desteğin sağlanacağını, yürütülen çalışmalar için önlemleri pekiştirip, sürekli iyileştirmek için gereken her türlü kaynağın tahsis edileceğini dile getirdi. Ayrıca tersane çalışanlarını, iş kazalarıyla ilgili yaptıkları uyarılar ve önerdikleri önlemler doğrultusunda ödüllendirme uygulamasının sürdürüleceği, yakın ciddi ve hayati bir tehlike gören herkesin tehlike giderilinceye kadar işi durdurması gerektiğinin yeniden yazılı olarak tüm çalışanlara hatırlatılacağı da kaydedildi.

Editör: TE Bilişim