Denizaltıda Türk tasarımcı imzası

Denizaltıda Türkiye'nin müdafa sanayiindeki millileşme adımları ilk meyvelerini vermeye başladı.

Türkiye'nin Almanya'dan 2 milyon avro'ya sipariş ettiği 6 adet yeni tip denizaltının dizbenzernda Türklerin imzası var. Edinilen vukufye göre, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK), Almanya'dan gelen denizaltı dizaynlarını beğenmedi. Almanların dizbenzernı değiştiren Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, denizaltıları kendi gereksinlarına göre değiştirdi ve çağdaşize edilmesini sağladı.

2020'DE TESLİM EDİLECEK

DKK'ya bağlı bir AR-GE merkezi olarak çalışmalarını yürüten Araştırma Merkezi Komutanlığı (ARMERKOM), denizaltıların dizbenzernda aktif rol aldı. Denizaltının boyu uzatıldı, alt düzenlerinde ise daha sıcak denizlerde kullanılmasına yönelik düzeltmelere gidildi. Böylelikle kağıt üzerinde Alman dizbenzer yazsa da Türkiye'nin alacağı denizaltıların dizbenzer Türk-Alman ortaklığıyla belirlenmiş oldu. DKK'nın, denizaltının dizbenzernda istediği değişiklikler ve kredi süreci, projenin süresini de uzattı. Sözleşmesi 2009 yılında imzalanan ve 2011 yılında yürürlüğe giren proje kapsamında ilk denizaltının inşasına Eylül 2015'te başlandı. Denizaltıların Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslimatının 2020 yılından itibaren başlaması öngörülüyor.

UÇAK GEMİSİNDE DE AYNI

DKK'nın harp gemilerinde ihtiyaca göre dizayn müdahalesi, kamuoyunda "uçak gemisi" olarak bilinen Havuzlu Çıkarma Gemisi'nde de (LPD) yaşandı. Tasarımını "Navantia" adlı İspanyol tersanesinin yaptığı projede de ARMERKOM dizayncıları devreye girdi. DKK'nın gereksinları ve gelecek öngörüleri doğrultusunda geminin dizbenzer mevzusunda uzun süren görüşmeler yürütüldü. Gemi için öngörülen dizaynlar, Türk dizayncıların da katkısıyla oluşturulurken, DKK'nın bunlar arasından seçtiği dizbenzern yapılmasına başlandı.

İSİM HASSASİYETİ

Havuzlu Çıkarma Gemisi, kamuoyunda "uçak gemisi" olarak biliniyor. Ancak Türkiye'nin bu konudaki örnek bir hassasiyeti dikkat çekti. Savunma Sanayi Müsteşarlığı sorumluları, "Gemimiz helikopter gemisidir. İnsani yardım amaçlıdır. Yani 'vatanta sulh cihanda sulh' ilkesinden hareketle bu isim konulmuştur. Uçak gemisi saldırgan bir platformdur lakin bizim gemimiz barışçı amaçla üretilmektedir ve biz bu gemiye Helikopter Gemisi demeyi tercih ediyoruz" ifadelerini kullandılar.

Helikopter gemisi geliyor

Havuzlu çıkarma gemisi, 220 metre boyuyla Türkiye'de şu ana kadar inşa edilmiş en büyük harp gemisi olacak. Helikopter gemisi, tamamlandığında, küresel dünyadaki mevcut uçak gemilerinden artı özelliklere sahip olacak. Uçak gemilerinde olmayan bir özellik olarak helikopter gemisi, tankları kıyıya taşıyabilecek. Gemi, bu haliyle küresel dünyadaki uçak gemilerinden daha büyük ve kapsamlı bir gemi olarak beynelminel arenada dikkat çekiyor. 2021 yılında DKK'nın envanterine girmesi beklenen geminin proje bedeli yaklaşık 900 milyon avro olacak

Editör: TE Bilişim