Damen Tarak Gemisi Sadece Türk Pazarı İçin Doğrudan Satışta

Damen Tersaneler Grubu, sadece Türk pazarı için Kesici Emici Tarak Gemisi (CSD) 500’ü doğrudan satışa sunmanın gururunu yaşıyor. Bu güçlü gemi; taraklama navigasyon kanalları, yeniden yapılandırma projeleri ve arazi kazanımı çalışmaları gibi birden fazla uygulamayı yapabilen tanınmış bir uluslararası tasarımı kullanıyor. Geminin çok yönlülüğü ise liman yetkilileri, inşaat şirketleri ve denizcilik firmalarının da dahil olduğu potansiyel müşteri çeşitliliğinden anlaşılıyor. 

Damen Türkiye Satış Direktörü Boran Bekbulat şunları söylüyor: “Bu gemiyi, öngörülen pazar fırsatlarına dayanarak kurgusal bir temelde inşa ettik ve Türkiye'ye taşıdık. Bu tarak gemisine ilişkin çokça talep aldık ve bu gemi çok ilgi gördü. Türkiye Taraklama Pazarının etkili ve verimli bir yöntem olarak bu yeni teknolojiyi kullanmaya hazır olduğunu düşündük.” 

 “Türkiye’deki devam eden ve gelecekte taraklama projelerinin sayısına baktığımızda, Türk pazarına modern ve etkili bir taraklama gemisine yatırım yapma fırsatını sunmak istedik. 4000 m3/s kapasitesine sahip bu Kesici Emici Tarak Gemisi, gelişmekte olan yerel denizcilik sektörüne destek verecek bir potansiyele sahip. Bu gemi, bir Türk şirketine yerel ve uluslar arası pazarda rekabetçi bir özellik kazandırabilecek, geleceğine yönelik gerçek bir yatırım olma özelliği taşıyor!”

Damen’in tarak gemisini birkaç ay içinde Türkiye’den çıkarmayı planladığını da belirtmek gerekiyor. Bunun nedeni ise, şirketin gemiye ilişkin olarak diğer yerlerden oldukça fazla talep alması. Bekbulat, “Örneğin yakın zamanda, dünyanın çeşitli yerlerindeki müşterilere bu türde 10’dan fazla gemi sattık." diyerek sözlerini sürdürüyor.  

 “Ayrıca hızlı satış istediğimiz için, gemiyi Türk alıcılar için nakliye ücretlerinin en az seviyede olduğu aşırı derecede rekabetçi bir fiyata sunuyoruz. Bu bir ihale sürecinden ziyade, ilk gelen alır hizmet esasına dayanıyor."

Damen CSD 500’ün taraklama derinliği -14 metre ve -16 metreye kadar arttırılabiliyor, ayrıca gemi yaklaşık 40 metrelik bir tarama genişliğine sahip. Bu, taraklama pompasını çalıştıran 954 kW Caterpillar motora sahip 39 metre uzunluğunda bir gemi. Kesicinin kesme gücü ise 180 kW. Ayrıca geminin otonom çapa taşıma için çapa bumbası tesisatı, boşaltım boru hattına kolay bağlantı için arka kısım fırdöndüsü ve boşaltım boru hattında geri dönüşsüz valf gibi ek seçenekleri de mevcut. 

Son 10 yıl içinde yaklaşık 100 standart CSD satışı yapan Damen, tasarımlarını sürekli olarak geliştirmek için müşterilerinden geri bildirimler aldı. Bunun sonucunda ise taraklama performansını optimize ederken, operatörün ergonomisi ve konforuna ilişkin önemli konuları da dikkate aldı. Bugün şirket, küresel taraklama sektöründe güçlü ve saygıdeğer bir konuma sahip. Şirketin bu özelliği geçen yılın satış rakamlarından da görülebilir çünkü Damen 2015 yılında on iki adet CSD satışı gerçekleştirdi.

Damen’in taraklama sektöründeki yerleşik varlığı, müşterilerine başka yararlar da sağlıyor. Bekbulat sözlerini şu şekilde bitiriyor: “Müşterilerimizle olan ilişkimiz, geminin tesliminden sonra çok uzun bir süre daha devam ediyor. Taraklama zorlu bir iş. Bu nedenle de, etkili yedek parça hizmetimizin yanı sıra, dünya çapındaki hizmet ağımız sayesinde bakım hizmetleri ve tecrübeli usta operatorlerimizle bu makinadan en iyi verimi alabilmek için gerekli eğitimleri de sunabiliyoruz."

Damen Tersaneler Grubu

Damen, dünya çapındaki 9.000 personeliyle 32 tersane ve onarım atölyesinde faaliyet göstermektedir. Damen 100'den fazla ülkede 5.000'den fazla gemi satışı yapmıştır ve dünya çapındaki müşterilerine yıllık olarak yaklaşık 180 gemi satmaktadır. Eşsiz ve standart gemi tasarım konsepti sayesinde, Damen sürekli kalite garanti edebilmektedir.

Damen’in standartlaştırmaya, modüler inşaata ve stokta kemi tutmaya odaklanması sayesinde şirket kısa süreli teslimat, düşük "toplam mülkiyet maliyeti", yüksek yeniden satış değeri ve güvenilir performans sunmaktadır. Ayrıca Damen gemileri, kapsamlı AR&GE ve kanıtlanmış teknoloji ürünleridir.

Damen şilep, iş teknesi, savaş ve devriye gemisi, yüksek hızlı tekne, kargo gemisi, taraklayıcı, açık deniz sektörü gemisi, feribot, ponton ve süper yatlar dahil geniş bir ürün yelpazesi sunmaktadır.

Damen, neredeyse tüm gemi türleri için bakım, yedek parça teslimatı, eğitim ve bilgi (gemi inşası) aktarımı dahil olmak üzere geniş bir hizmet yelpazesine de sahiptir. Ayrıca Damen nozül, dümen, çapa, çapa zinciri ve çelik parçalar gibi çok çeşitli denizcilik araçları da sunmaktadır. 

Gemi tasarımı ve inşasına ek olarak, Damen Gemi Onarım ve Dönüşüm (DSC) bölümü, tüm dünyada en büyüğü 420 x 80 metreye kadar kuru havuza sahip, 15 onarım ve dönüşüm tesisine sahiptir. Dönüşüm projeleri, gemilerin günümüz gereksinimi ve mevzuatlarına uyarlanmasından, büyük açık deniz yapılarının dönüşümünün tamamlanmasına kadar çeşitlilik göstermektedir. DSC her yıl yaklaşık olarak 1.500 onarım ve bakım çalışması yapmaktadır.
Editör: TE Bilişim