CMB, 4 dökmeci gemi siparişini iptal etti

SeaNews Turkey'de yer alan habere göre, Belçikalı kuru dökme yük taşımacılık şirketi CMB, Güney Kore'nin Samjin tersanesine verdiği 4 adet dökme kuru yük gemi siparişini iptale etti.

Sipariş iptallerine gerekçe olarak tersanenin sözleşmede belirtilen teslim tarihlerinde gemileri teslim edemeyecek olması gösterildi. 

Şirket, iptali söz konusu olan yeni inşaların 1052, 1053, 1054 ve 1055 inşa no.lu dökmeci gemiler olduğunu açıkladı. Gemiler için avans olarak ödenmiş olarak 29,9 Milyon ABD Dolarını tersane geri verecek. 

Şirket, yaptığı açıklamada alt kuruluşu olan Bocimar'ın durumu izlemeye devam ettiğini ve takip eden başka iptaller de olabileceğini belirtti. 

Bocimar, 2011 yılında Samjin tersanesine 6 adet dökmeci siparişi vermiş, artı iki tane daha opsiyon olarak sözleşme yapmıştı. 

CMB, önceki hafta açıklanan kesin bilanço verilerine göre 2,8 Milyon Dolar zararda görünüyor. 

CMB şirket açıklamasında 2013 yılına kıyasla Capesize spot piyasalarının güçlü bir iyileşme gösterdiği kaydedildi. Yeni tonaj girişinin fazla olmaması ve dünya genelinde deniz taşımacılığında görülen artış bu iyileşmeye temel teşkil etti.

Siğer segmentlerdeki gelişmeler, özellikle Postpanamax ve Handysize tarafındaki olumsuzluklar Bocimar'ın zarar etmesinde temel etkenler oldu. Bu segmentlerde dökme demir cevheri piyasalarının zayıf olması ve Endonezya'nın gökme nikel, demir cevheri ve boksit gibi işlenmiş minerallerin ihracatına yasak getirmesinin sekte vurduğu bildirildi. 

CMB açıklamasında, "Brezilya demir cevheri ihracında artış ve diğer bazı olumlu gelişmeler yılın ikinci yarısında Capesize piyasalarını biraz canlandırabilir" denildi. 

Editör: TE Bilişim