Çin Gözünü İnşa İptallerine Dikti

Lloyds List gazetesinde dün yayınlanan Keith Wallis imzalı habere göre, Pekin, Çin Denizcilik Kalkındırma ve Sinotrans denizcilik gibi bazı dökme yük gemisi işleten şirketlere teşvik verecek. Bu teşvik çin tersanelerini destekleme amaçlı olacak. Teşvik kapsamında sözkonusu şirketler Çin tersanelerinde yabancı alıcılar  tarafından siparişi iptal edilen gemileri satın alacak.

Macquarie araştırma şirketi analisti Jon Windham, Çin tersanelerinin aldığı gemi inşa siparişlerinin  %50 sinin Avrupalı alıcılara ait olduğunu ve bunların tamamının büyük ölçüde iptal riski taşıdığını tahmin ediyor.

Jon Windham;  Çin Denizcilik Kalkındırma Kurumu ve Sinotrans Denizcilik gibi kamuya ait denizcilik kuruluşlarının hükümet tarafından yabancı iptallerinden oluşan açığı fonlamak için devreye sokulabileceğini söylüyor.

Böyle bir girişim Çin Hükümetinin tersaneleri kurtarma çabalarını kolaylaştırabilecek.

Çin Hükümetinin gemi inşaya yardım paketi Şubat ayında duyurulmuştu. Bu paket vergi iadelerinin kapsamını genişletiyor ve Çin tersanelerine 2012 yılına kadar mali yardım yapılmasını ve yaşlı gemilerin söküme gönderilmeye zorlanmasını içeriyordu.

Clarkson Asya Genel Müdürü Martin Rove “Çin Okyanus Denizcilik ve Çin  Denizcilik gibi Çinli armatörler  yabancılar tarafından siparişi iptal edilen yeni inşaları almak için teşvik  edilecekler, şu anda ağırlık kazanan görüş bu” dedi.

Rowe'a göre Çin'li armatörlerin bu yeni inşaları alabileceklerini söylemek için henüz çok erken olmakla birlikte, bu yılın ilerleyen aylarında .ptal edilen siparişler ciddi bir sorun haline gelirse bu ihtimal gerçeklik kazanabilecek.

Tersanelere  yardım etmenin açık ve belirgin faydaları bir yana, armatörler de bu sayede gemileri daha uzun süreli navlun sözleşmelerine bağlamak için daha iyi pozisyonda olacaklar.

Rowe, “Cosco ve Çin Denizcilik gibi şirketlerin Çinli enerji üreticileriyle bu tip pek çok sözleşme bağladıklarını” söylüyor.

Editör: TE Bilişim