Çin, gemi inşayı koruma yapmadan canlandıracak

Çin Devlet Kalkınma ve Reform Komitesi Başkan Yardımcısı Liu Tienan demir-çelik ve gemi inşanın da bulunduğu başlıca 10 sektörü kapsayan düzenleme ve canlandırma planında ticari korumacılık önlemleri bulunmadığını söyledi.

Çin Demir-Çelik Sanayi Derneği Başkan Yardımcısı Luo Bingsheng, geçtiğimiz günlerde Beijing'de yaptığı konuşmada, 2008 yılı süresince ülkedeki demir-çelik fabrikalarında genel üretim kapasitesinin 160 milyon ton fazla verdiğini söyledi. Luo Bingsheng, dernek tarafından düzenlenen yılın ilk basın toplantısında, 2008 yılında Çin'deki işlenmemiş çelik üretim kapasitesinin 660 milyon ton civarında olduğunu ve üretim kapasitesinde 160 milyon tonluk bir fazlanın görüldüğünü belirtti.

Bu fazlanın büyük ölçüde; teknolojisi geri, enerji tüketimi ve kirlilik derecesi yüksek olan küçük demir-çelik fabrikalarından kaynaklandığı belirten çevre örgütlerinin hükümet üzerinde baskıları sürerken kimi çevreler de bu üretimin ülkedeki talebi canlı tutarak ekonominin dış kaynaklara bağımlılığını azalttığını savunuyorlar.

Çin Devlet Kalkınma ve Reform Komitesi Başkan Yardımcısı Liu Tienan ise aynı gün Beijing'de yaptığı açıklamada, ticari korumacılığa karşı çıkan Çin'in kısa bir süre önce hazırladığı ve aralarında demir-çelik ve gemi inşanın da bulunduğu başlıca 10 sektörü kapsayan düzenleme ve canlandırma planında ticari korumacılık önlemleri bulunmadığını söyledi.

Uluslararası finans krizinin Çin ekonomisi üzerinde yaptığı etkilere karşı, Çin hükümeti, kısa bir süre önce demir-çelik, otomotiv, gemi inşa, petrokimya, tekstil, hafif sanayi, demir dışı metaller, teçhizat imalatı, elektronik bilişim ve lojistikten oluşan 10 başlıca sektörde düzenleme ve canlandırma planları kabul etmişti. Dışa açılmanın Çin'in temel politikası olduğuna işaret eden Liu Tienan, Çin'in bu sektörlerin daha ziyade adil piyasa rekabeti yoluyla kendi rekabet güçlerini arttırmasını arzu ettiğini dile getirerek verdiği örnekler arasında tersanelerin başarılarını da saydı.

Liu, Çin Ticaret Bakanı başkanlığındaki bir satın alma heyetinin Avrupa'da çalışma yürüttüğünü hatırlatarak, bu çabaların esas olarak adı geçen 10 sektörün canlandırılmasına hizmet etmeyi amaçladığını ve bunun Çin'in ticari korumacılık uygulamadığını ortaya koyduğunu vurguladı. Hatırlanacağı gibi küresel finans krizinin Çin'in reel ekonomisi üzerindeki etkilerini gidermek için Çin hükümeti, ardı ardına demir-çelik, otomotiv ve tersanecilik gibi 10 önemli sektörün düzenlenmesi ve kalkındırılmasını amaçlayan bir planı “acil uygulanmak üzere” gündemine almıştı.

Çin Devlet Kalkınma ve Reform Komitesi Başkan Yardımcısı Liu Tienan Beijing'de düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, sektörleri kalkındırma planının, Çin ekonomisinin hızlı büyümesini ve yeni bir aşamaya girmesini sağlayacak önemli bir girişim olduğunu belirtti.
 Liu Tienan, kalkındırma planında yer alan demir-çelik, otomotiv, tersanecilik, petro-kimya, tekstil, hafif sanayi, demirsiz metal, donanım üretimi, elektronik bilişim ve lojistik olmak üzere 10 sektörün, ulusal ekonomide önemli yer tuttuğunu kaydederek şöyle konuştu:

"Söz konusu 10 sektörün sağladığı iş olanakları 100 milyonu geçiyor; yani bu 10 sektör 300 milyon köylünün yaşamını ilgilendiriyor. Ayrıca Shanghai ve Shenzhen menkul kıymetler borsalarında işlem gören şirketlerin yüzde 60'ı, bu 10 sektörden geliyor. Dolayısıyla bu 10 sektörün istikrara kavuşması durumunda, maliye, vergi gelirleri, istihdam ile tarım, köy ve köylü alanlarında var olan sorunlar esas olarak çözülmüş olacak."

Çin Sanayi ve Bilişim Bakanlığı'ndan Zhu Hongren de gemi inşa ve demir-çelik gibi önemli sektörleri kalkındırma planının, ne krize karşı alınan basit bir önlem, ne de uzun vadeli bir plan olduğunu; günümüzde istikrarlı gelişmeyi sağlamayı amaçlayan bu planın, fırsatların değerlendirilmesi ve sektörel yapının düzenlenmesi amacını taşıdığını ifade etti. Yetkili Zhu, planda üretim gücü geri kalmış işletmelerin kapatılarak sektörel yapının iyileştirilmesinin hedeflendiğine işaret ederek şöyle konuştu:

“Üretim gücü geri kalmış işletmeler, belirlenen standartlara uymuyor. Enerji tüketimi yüksek, çevreyi kirleten ve fazla kaynak tüketen işletmeleri geri kalmış işletmeler olarak adlandırıyoruz. İleri donanıma sahip olmasına veya elle üretim yapmasına bakılmaksızın, çevreye zarar veren, kaynakları savurganca tüketen tüm işletmeler kapatılmalıdır.”

Çin'in ticari korumacılığa karşı çıktığını söyleyen Liu Tienan, 10 önemli sektörü kalkındırma planında ticari korumacılık içeren önlemler bulunmadığına dikkat çekti:

“Planımızda ticari korumacılık önlemleri yer almıyor. Adil ve eşit piyasa rekabetiyle, bu sektörlerin rekabet gücünün yükseltilmesi, yapısal düzenlemelere hız verilmesi ve bu sektörlerin büyük olmaktan çok güçlü olması sağlanacak.”

Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Zhong Shan, dış ticarette istikrarın korunmasının, Çin ekonomisindeki büyüme hızının korunması ve istihdamın istikrara kavuşması için büyük önem taşıdığını ve Çin'in bunu göz önünde bulundurarak politik önlemler geliştireceğini söyledi.

Zhong, Shanghai'da bugün yaptığı açıklamada, finans krizinin henüz dibe vurmadığını belirterek dış ticaret hacminin tahminlere göre bu yıl önemli ölçüde azalacağını kaydetti. Yabancı ülkelerde ticari korumacık eğiliminin artması nedeniyle bu yıl Çin'in dış ticaretinde durumun hassasiyetini koruduğunu vurgulayan Zhong, Çin'in duruma göre bazı mallarda vergi iadesi oranının yükseltilmeye devam edilmesi, işletmelerin yükünün azalmasına yardım edilmesi gibi önlemler alınacağını ifade etti.

CISA: Çin’in İlk Yarı Performansı, 2009 Yılının Genel Seyrini Gösterecek

Bu arada Çin Demir Çelik Üreticileri Derneği’nin (CISA), Çin çelik endüstrisinin 2009 yılının Mart ve Mayıs ayları arasında göstereceği performansın, 2009 yılının geri kalan kısmı için belirleyici rol oynayacağını açıkladığı haber veriliyor. Pekin Hükümeti tarafından açıklanan 582 milyar dolarlık önlem paketinin etkisini 6 ay sonra göstermeye başlayacağı, Mart ayından itibaren Çin piyasalarında inşaat demiri ve gemi çeliği talebinde canlanma beklendiği, önlem paketinin yılın ilk yarısında iç piyasada çelik tüketiminin 100 milyon ton artmasına imkân sağlayacağı, ihraç vergilerindeki revizyonun da önemli bir adım olduğu ancak iç ve dış piyasalardaki talep daralması nedeniyle, ihracatın yükselişte zorlanabileceği değerlendiriliyor. Öte yandan bu yıl Çin’in görünür çelik tüketiminin 430-460 milyon ton, ham çelik üretim kapasitesinin ise 600 milyon ton seviyesinde olacağı belirtiliyor.

Saptamayı yapan CISA’nın, 2009 yılında demir cevheri ve kok fiyatlarının ne yönde gelişeceğini kestirmenin zor olduğunu söylediği, ancak her iki hammaddenin fiyatının da henüz dibe vurmamış olduğuna dikkat çektiği ifade ediliyor. Bu yılbaşında World Steel Dynamics ve Metal Bulletin tarafından düzenlenen çelik piyasaları konferansında, katılımcıların, 2009 yılında yıllık demir cevheri referans fiyatlarının % 40’a varan oranlarda düşebileceğini söyledikleri biliniyor. Demir cevheri fiyatlarında meydana gelebilecek % 40 oranındaki bir düşüşün 2008 yılındaki fiyat artışını telafi edebileceği de ayrıca vurgulanıyor.

UBS Yatırım Bankası’ndan Daniel Brebner, önümüzdeki yıllarda referans fiyatların mevcut durum itibariyle spot fiyatların bulunduğu seviyenin de altına gerilmesinin mümkün olduğunu belirtiyor. Brebner, Çin’in çelik üretiminin bu yıl beklenen 500 milyon tonluk seviyesinden, 2009 yılında 420 milyon tona gerileyeceğine yönelik beklentiler dikkate alındığında, üretimdeki daralmadan denizaşırı hammadde ticaretinin de olumsuz yönde etkileneceğini ifade ediyor.

Hatta ünlü analistin denizaşırı demir cevheri ticaretinde meydana gelebilecek % 5 oranındaki bir daralmanın, fiyatlarda da önemli bir düzeltme yaşanmasına neden olabileceğini, kok fiyatlarının ise, % 40 oranında düşüşle, 180 $/ton, hatta 2010 yılına kadar 130 $/ton seviyesine kadar düşebileceğini söylediği de sıkça konuşuluyor. Bilindiği gibi çelik fiyatları denizcilik ve gemi inşa endüstrilerinin seyrine direkt etki ettiği gibi navlun belirlemede de etken donelerden biri sayılıyor.

Editör: TE Bilişim