Ocak ayı verilerine göre Güney Kore, dünyanın lider gemi inşa ülkesi ünvanını açık arayla Çin'e kaptırdı.

Londra merkezli piyasa araştırma şirketi Clarkson'a göre,  Güney Kore'li gemi inşacılar Ocak ayında 356,398 compensated gross tons (CGTs) tutarında yeni sipariş aldılar. Buna karşılık çin'in aldığı yeni sipariş miktarı ise 1.07 milyon CTGs oldu.

Güney Kore'li gemi inşacılar Ocak ayında dünya genelinde verilen siparişlerin %23'ünü defterlerine yazdırırken Çin, toplam siparişlerin %69,4'ünü almayı başardı.

Geçtiğimiz yıl, Güney Koreli üreticiler siparişlerin %34,8'ini alırken Çin ise toplam siparişlerin %47,7'sini almıştı. 2011 yılının ilk ayı verileri aranın giderek açıldığını gösteriyor. 

Veriler, Güney Kore tersanelerinin sipariş fazlasının 43,67 milyon CGT iken Çin'in sipariş fazlası bunun çok üzerinde, 52,72 CGT olarak gerçekleşti.

Sipariş değeri olarak ise Güney Kore tersaneleri yine Çin'li rakiplerinin gerisinde kaldı. Güney Kore'nin aldığı siparişlerin toplam değeri 719 Milyon Dolar'da kalırken, Çin'in aldığı siparişlerin toplam değeri 1,73 Milyar Dolar'ı buldu.

Gerçekleşen inşalar ise şöyle: Güney Kore ocak ayında 1,16 Milyon CGT gemi inşa ederken Çin'deki tersanelerde 1,64 Milyon CGT gemi inşası yapıldı.

2003 yılında Güney Kore, Japonya'yı üç temel kategoride-gemi inşa hacmi, sipariş fazlası ve yeni siparişlerde- geçerek gemi inşada dünyanın en büyüğü olmuştu. 

Ancak Çin'li üreticiler 2009 ve 2010 yıllarında yeni siparişler ve sipariş fazlasında Güney Kore'yi geçmeyi başarmıştı. Çinli üreticiler yeni siparişleri daha çok ucuz fiyat vererek alırken Güney Koreli gemi inşacılar daha çok pahalı gemilere ve açık deniz tesislerine yönelmişlerdi. 

 

Editör: TE Bilişim