Çin gemi inşa sanayii hızla kan kaybediyor

Çin gemi inşa tersanelerine verilen siparişleri düşmeye devam ederken, kesinleşmiş kontratlardaki iptaller durmuyor ve sorunlar giderek ciddi bir hal alıyor. Son dört yıllık dönemde birbiri ardından tesis edilen gemi inşa tersaneleriyle dünyanın üçüncü büyük gemi inşa sanayii ülkesi haline gelen Çin, giderek artan sorunlarla karşılaşıyor.
Yapılan değerlendirmeler küçük, orta ve büyük ölçekli Çin tersanelerinin geleceklerinin tamamiyle bilinmezliğe dönüştüğünü göstermekte.Siparişler ciddi oranda düşmekte ve tersanelerin nakid sıkıntıları hızla artarak durum daha vahim hal almakta. Hong Kong merkezli bir brokerlik kaynağından yapılan açıklamaya göre;"Çin için yılbaşı sayılan Ox yılı sakin geçecek denilirken Çin tersanelerinin sorunları çığ gibi büyümeye başladı.

"Genel bir değerlendirme yapılırsa, Çin asıl gemi inşa sanayii ülkesi olan Güney Kore kaynaklı olarak çoğunlukla kuru dökmeyük gemileri ve küçük konteyner gemileri inşaatında ilerleme kaydetmişti.Ekonomik krizle beraber her iki tip gemi inşaatında görülen ciddi düşüşler ve iptallerden dolayı Çin gemi inşa sanayiinin durumu, son derece ciddi bir olumsuzlukla karşılaşmış olmakta. Geçen yıl ve bu yıl sonu dahil olmak üzere yapılan değerlendirmelerde bazı brokerlik kaynakları bu tabloyu "Vahim" olarak görmekteler.
 
Çin tersaneleri yüzde 44 sipariş kaybına uğradı

Clarkson Araştırma Grubu raporuna göre Çin gemi inşa sanayii geçen yılın ilk 11 aylık döneminde bir önceki yıla nazaran yüzde 44 sipariş kaybıyla karşılaştı. Bu toplam dünya gemi inşa sanayii sektörünün bütününde maruz kaldığı yüzde 37 gibi çöküşün de üstünde oluyor.

Clarkson'dan yapılan açıklamaya göre Çin tersaneleri geçen sene Ocak- Kasım ayları arasında 54.3 milyon dwt toplamında yeni inşa siparişi almıştı. Ayni süreçte, Güney Kore tersanelerinin sipariş toplamı 66 milyon dwt, ve Japon gemi inşa tersanelerinin aldıkları sipariş toplamı ise 17.9 milyon dwt idi. Çin bu siparişin halen yüzde 44'ünü kaybetmiş bulunuyor.

Çin tersanelerinin adeta bir feleketle karşı karşıya kalmış olmalarının nedenini yorumlayan birdiğer brokerlik kaynağı raporuna göre bu dramatik düşüşün en açık gerekçesi Çin tersanelerinin çoğunlukla dökmeyük gemilerine yönelmiş olmasından ileri geliyor.

Finansal krizin başlamasıyla konteyner gemileri ve tanker siparişlerinde düşüşler kaydedilmesine rağmen,kuru dökmeyük gemilerindeki iptaller katlanarak devam ediyor. Japonya, Güney Kore ve Çin Tersanelerinin maruz kaldığı sorunlar karşılaştırıldığında Çin tersanelerinin Çin tersanelerinin durumunun çok ciddi olduğu tekrarlanırken asıl sorunun Çin'in özel sektör sahipli tersanelerde patlak vereceği belirtiliyor.

Hazırlanan bir rapora göre Çin'in 11 ayrı bölgesindeki 15 özel sektör tersanesinin durumunun yüksek finansal ve işletme riskleriyle yüklü olduğunu göstermekte. Nakid akışı kötüleşirken evvelce verilmiş siparişlerin giderek artan sayıda iptali 2009 yılının Çin gemi inşa sanayii için çok zor geçeceğini göstermekte.
 
Çin tersanelerini desteklemek için önlemler alıyor

Hükümetin aldığı kararla bir Çin devlet bankası hazırlanan bir plan doğrultusunda seçilen bazı Çin tersanelerine milyar dolarlık bir destek kredisi sağlayacağı belirtilmekte. Kararın iflas noktasına yaklaşan bazı özel Çin tersanelerini kurtarmayı amaçladığı belirtilirken, Sanayi ve Haberleşme Teknolojisi Bakanlığından yapılan açıklamada orta ölçekli tersanelerin üretimlerine devam edebilmeleri için nakid imkanı yaratıldığı ifade ediliyor.

Editör: TE Bilişim