Elgiznur Çebi ve Çebihan gemileri Çebi Denizcilik filosuna katıldı

STX Jinhae2de  inşa Elgiznur Çebi ve Çebihan isimli 57,500 dwt'luk gemilerle filodaki gemi sayısının 4'e yükseldiğini açıklayan Çebi Denizcilik ve Tic. AŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Engin Özçelik, her iki geminin Türk bayrağı çekilerek millileştirildiğini ve sefere çıktıklarını söyledi.
 
Çebi Denizcilik ve Tic. AŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Engin Özçelik küresel ekonomik krizde Çebi Şirketler Grubu olarak kendi yönetim stratejileri doğrultusunda yatırımlarına devam ettiklerini belirterek "Güney Kore'deki STX Jinhae Tersanesi'nde inşa edilen iki adet adet 57.500 dwt supramax tip kuru dökmeyük gemisini sessiz sedasız teslim alarak, mart ve nisan ayları süresinde sefere koyduk" dedi.

Gemilerden birincisi olan Elgiznur Çebi'ye Mart ayında STX Jinhae'de tören yapıldığını açıklayan Engin Özçelik, Çebi Denizcilik ve Tic. AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nur Çebi ve eşi Berna Çebi'nin kızları Elgiznur'un adını verdikleri 57,500 dwt'luk MV Elgiznur Çebi kuru dökmeyük gemisinin töreninde Berna Çebi'nin ayni zamanda 13 Mart günü geminin isim anneliğini yaptığını söyledi. MV Elgiznur Çebi gemisine 16 Mart günü türk bayrağı çekilerek millileştirildi.

Birinci gemiyle ulaştıkları tanık oldukları mutlu bir devir teslim töreninin ardından 6 Nisan'da ikinci yeni eşi gemi olan Çebihan'ı yine STX Jinhae Tersanesi'nde törenle teslim aldıklarını belirten Engin Özçelik şöyle devam etti; " Bu törende de Çebi Denizcilik ve Tic.AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Çebi ve eşi Arzu Çebi yeraldılar. 57,500 dwt'luk Çebihan'ın isim anneliğini Arzu Çebi yaptı ve 8 Nisan günü Türk bayrağı çekilerek millileştirildi.
 
Çebi Denizcilik filosunda gemilerin hepsi Türk bayrağında

Elgiznur Çebi ve Çebihan kuru dökmeyük gemilerinin katılmasıyla Çebi Denizcilik filosundaki kuru dökmeyük gemisi sayısının 4'e yükseldiğini işaret eden Engin Özçelik şunları söyledi; "Filomuzdaki diğer iki kuru dökmeyük gemisinden 16,134 dwt'luk Senanur Çebi çok maksatlı 1999 Selah Tersanesi inşa bir gemidir. İlk adı Alfamar'dı 2002 ‘da bizim filomuza katılmıştır.

 Minanur Çebi isimli 18,830 dwt'luk ikinci gemimiz 25 Şubat 2005 Japonya-Yamanishi Corp. Tersanesi inşa bir kuru dökmeyük gemisi olmaktadır. STX Jinhae Tersanesi'nde inşa ettirerek teslim aldığımız MV Elgiznur Çebi ve Çebihan isimli kuru dökmeyük gemileri ilk iki gemimiz gibi NK Klasındadır ve UK Pandi Klube kayıtlıdırlar.

190 mt tam boy, genişlik 32.26 mt'dir. Ana makineleri STX MAN B&W 6S50MC-C(MK VII) Tip olup 127 dk/devirde 12,900 bhp/güce sahiptirler. Gemilerde ayrıca 3 x STX MAN B&W Holeby 6L 16/24 jeneratör yeralmaktadır. Gemiler 4 x 30 tonluk kreyn kapasiteli ve her biri uzaktan kumanda ile calısan dort adet Kepce ile donatılmıstır."

Gemilerin işletmesini ve kiralamasını kendilerini yaptıklarını açıklayan Engin Özçelik ise şu bilgileri verdi; "Genel işletmecilik politikamız gemilerimizi ille de kendi yüklerimize bağlamak gibi bir koşula dayanmıyor. Armatörlüğü daha özgün bir işletmecilik olarak görüyoruz.Eğer daha iyi koşullar varsa, gemilerimizi üçüncü şahıslara kiralıyoruz. Küresel krizle bağlantılı olarak bir yorum yapılması gerekirse, mevcut ilk iki gemimizi geçtiğimiz aylar boyunca çok daha rahat koşullarda işletmek imkanımız devam etti.

Zira bu gemilerimiz uzun seferli kiralanmışlardı. Böylece kriz ortamında mevcut kiralama koşullarından yararlandık. Buna karşın kiralama süresi sona erince, yeni kiralama koşulları haliyle çok daha düşük navlunlar olabildi. Yine de işletme zararına maruz kalmadan gemilerimizi çalıştırabildik."

Özellikle Güney Kore ve Japon tersanelerinin daha önce yapılmış olan yeni inşa sözleşmelerini iptal gibi bir talebe sıcak bakmadıklarını belirten Engin Özçelik, çok yüksek bir teknolojiye ve yatırıma sahip olan bu ülke tersaneleri yönetimlerinin, ancak çok kısa süreli gecikmelere olumlu cevap verebildiklerini hatırlatarak sözlerini şöyle tamamladı;

" Son iki gemimizin inşaatları küresel kriz başlarında zaten devam etmekteydi.Karşılıklı görüşmelerle teslim sürelerini anacak birer ay geri çektirdik . Ancak bu dev tersanelerin işletme maliyetlerini olumsuz etkileyecek iptal taleplerine haklı olarak çok olumsuz baktıkları kesindir.Sadece çok güçlü müşterilerine erteleme gibi bazı kısıtlı kolaylıklar sağlayabilmekteler. Bize gelince, birkaç sene boyunca hem bu gemilerimizle birlikte doğan borçlarımızın taksitlerini ödeyeceğiz ve hem de filomuzu büyütmek kararına sahibiz."
 
Trabzon-Sürmene'de gemi inşa ve onarım tersanesi kuruyoruz

Kaptan Şirketler Grubu'na ait sanayi ve ticaret işletmeleri, Marmara Ereğlisi'ndeki limanı ve demir çelik fabrikaları ve Enerji tesisleri yanında gemi inşa ve onarım tersanesi yatırımına da yönelmiş bulunuyor.

500 dönüm üzerinde kurulmuş olan Trabzon Yeniçam Tersanesi'ni Kaptan Şirketler Grubu   şirketlerinden Nur Gemicilik ve Tic. AŞ adına kiralama yoluyla aldıklarını belirten Engin Özçelik tersane yatırımı hakkında şunları söyledi; "Yatırım ve teşvik amaclı ilk kiralama sözleşmesini imzaladık Projelerini hazırlama safhasındayız. Trabzon Sürmene Yeniçam Tersanesi, halen mendireği ve rıhtım inşaatları tamamlanmış halde.

Aile kökleri Trabzon olan Yaşar Kaptan Çebi ve çocukları doğdukları bu yöreye hizmet vermek amacıyla beş yıl içersinde hayata geçirecekleri bir yatırımı başlattılar. Uluslararası işbirliğine son derece önem veriliyor.

Tersanenin kapasitesi Capesize'a kadar gemi inşa edebilecek yapıda. Haliyle proje daha da genişletilebilir. Ancak öncelik uluslararası bir ortaklık olarak görülüyor. O zaman talebe bağlı olarak yılda 25-30 handy/supramamax/capesize gemi inşa edilebilecek. Rıhtımda derinlik 14-15 mt'ye varmaktadır. Ayrıca 2 adet Panamax tip yüzerhavuz getirmeyi düşünüyoruz. Bu havuzları gemi onarımları için kullanmayı planlıyoruz. Sonuçta hedefimiz memleketimize hizmet vermektir. Bu amaçla ülkemiz ekonomisine ve dünya denizciliğine hizmet aşkıyla çıktığımız bu yolda Allah bizleri kimseye utandırmasın ve borçlarımızı ödeyebilme kolaylığı versin. "

Editör: TE Bilişim