Bu gemi hem ucuz hem çevreci
 
Gisan Tersanesi’nde inşası süren 16.500 dwt’lik kuru yük gemisi daha az sac ve düşük çaplı makine kullanımı ile öne çıkıyor.  Hızı 13 knot olan geminin  daha az yakıt tüketmesi işletme maliyetini de oldukça düşüriyor.

Dizaynı Delta Marine firması tarafından yapılan Tuzla’da kurulu Gisan Tersanesi’nde inşası süren 16.500 dwt’lik kuru yük gemisinin sahibi Bulgar bir armatör.  Bu geminin çelik tekne ağırlığı sadece 3 bin 200 ton. Tank top sacı olması gerekenden 3mm daha kalın. Dolayısıyla hem inşa maliyeti düşük hem taşıma kapasitesi daha fazla.

Özel formundan ötürü gemi 3800 Kw ana makine ile 13 knot hız yapabiliyor. Bu özelliği geminin daha az yakıt tüketmesini sağlıyor.

Gisan Tersanesi Genel Müdürü Türker Yaltır, geminin teknik özellikleri ile ilgili şu bilgileri veriyor: Geminin boyu 152.5, eni 22.5 m ve draftı da 7.5 m. 21,000 cm3 kargo hacmi var. Dört adet eşit genişlik, boy ve yükseklikte ambara sahip. Gemide 3 adet 45 tonluk kreyn bulunuyor. Geminin inşa maliyeti ise 15 milyon dolar. ‘’

Geminin sahip olduğu bu özellikler, petrol ve sac fiyatlarının yükseldiği bir dönemde armatörlerin oldukça ilgisini çekeceğe benziyor. Nedeni, geminin düşük maliyete inşa edildiği gibi, işletme maliyetinin de daha düşük olmasının beklenmesi.

Geminin beklentileri karşılaması halinde, küçük tonajlı gemi sahipleri için daha fizibil bir gemiye sahip olma imkanı doğacak. Geminin yılın ilk yarısında armatöre teslim edilmesi bekleniyor.

 

Editör: TE Bilişim