Bozburun guleti tarihe karışıyor

Marmaris’te, imkansızlıklar yüzünden yıllardır tarlalara kurulu ilkel tersane ve atölyelerde inşa edilen dünyaca ünlü guletler, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Bozburun guleti tarihe karışıyorDENİZCİLİK Müsteşarlığı’nın hazırladığı mevcut ve yeni kurulacak olan tersane, tekne imal ve çekek alanlarıyla ilgili usul ve esasları düzenleyen Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik, zaten çok zor ve ilkel şartlarda çalışmak durumunda kalan Bozburunlu gulet ustalarının kabusu oldu. 2004 yılından bu yana ertelenen ve gelecek 13 Şubat’tan itibaren yürürlüğe girecek yönetmeliğin, modern tersane şartlarını taşımayan Bozburun’daki atölyelerin kapısına kilit vurduracağı belirtildi.  Beldede hiçbir tekne yapım atölyesinin yönetmelikte belirtilen şartları taşımadığını, dünyaca ünlü guletlerin yüz yıllardır tarlalardaki küçük atölyelerde üretildiğini anlatan Belediye Başkanı CHP’li Cemil Şener, “Yeni tersane için projemiz bile hazır ama devlet ne kendi yapıyor, ne de bize yaptırıyor. Korkarız ki böylelikle dünyaca ünlü Bozburun guletlerinin sonu gelecek” dedi.

PROJE HAZIR

Başkan Şener. geçen yönetimin 22 atölyelik modern bir tersane için para harcayıp proje hazırladığını hatırlatarak, “Proje gereği Hazine’ye ait 30 hektarlık yerin, 13 hektarında dolgu yapılması, 17 hektarlık bir tepenin düzeltilmesi gerekiyor. Sadece bunlar için 4 milyon lira gerekli. Belediye olarak bunu karşılamamız mümkün değil. İki yol var; ya devlet desteği ya da bu bölgenin belediyeye terki. Terk yapılırsa sponsor bularak burayı yap işlet devret modeliyle yapmamız mümkün” dedi.

TEKNECİLER İSYANDA

15 yaşından bu yana tekne yapım işiyle uğraşan Hikmet Yılmaz, “Belli bir yerimiz yok. Şimdiye kadar 25 tekneyi kendi imkanlarımla ve evimin önündeki tarlamda yaptım. Bize imkan sağlansa geriye değil ileri giderdik. Bir türlü tarladan kurtulamadık. Kooperatifler gerekiyor. Büyük hangarlar olsa dünya piyasasını tamamen elimizde tutacağız. Maldiv Adaları ve bazı Avrupa ülkelerinde irili ufaklı teknelerimiz dolaşıyor” dedi.

32 yılda 50 tekne yaptım

32 yıldır tekne yapımıyla uğraştığını, işe çıraklıkla başladığını anlatan Mehmet Uslu ise “3 ile 33 metre arasında küçüklü büyüklü 50 civarında tekne yaptım. İçlerinde bazıları okyanus geçti. Teknelerimizin ününü tarladan çıkardık ama biz hala elimizden tutan olmadığı için tarladan çıkamadık. Kendi kendimizi bitiriyoruz” diye konuştu.
 

Editör: TE Bilişim