Biz de Türkiye'nin gemi inşa tersaneleriyiz

Kocaeli Serbest Bölgesi Tersaneler Birliği Derneği-Kostbir Genel Sekreteri Zahit Oğurlu ekonomik kriz nedeniyle kredi sağlama ve ödeme güçlüğü yaşandığını belirterek ‘Ancak, mevcut mevzuat serbest bölgelerdeki firmaların Eximbank kredilerinden yararlanmasına engel' dedi.
 
Kocaeli Serbest Bölgesi Tersaneleri kredi bulamadıkları için zor durumda. Küresel ekonomik kriz nedeniyle sıkça medyanın gündemine gelen Ford Otosan fabrikasının yanında; krize rağmen üretime devam eden ve 4500 kişiye istihdam sağlayan Kocaeli Serbest Bölgesi Tersaneleri yer aldığını hatırlatan Kocaeli Serbest Bölgesi Tersaneler Birliği Derneği-Kostbir Genel Sekreteri Zahit Oğurlu "2005 yılında Çelikyat ve 2006 yılında Türker ilk kurulan tersaneler olmuştur. Çelikyat ve Türker tersanelerini Soli, Yay, Uzmar ve TVK tersaneleri takip ederek, bölgede altı adet modern tersane faaliyete geçmiştir" dedi.

Küresel lojistik merkezi bir konumda bulunan Kocaeli Serbest Bölgesinin sağladığı mükemmel alt ve üst yapı imkânlarıyla, tersanelerimiz kısa sürede yatırımlarını tamamlayarak üretime başladıklarını aktaran Oğurlu, "22 Nisan 2007 tarihinde, Türker tersanesi tarafından inşa edilen ‘Zeynep A.' Tankerinin denize indirilmesiyle, Kocaeli Serbest Bölgesinde ilk ticari gemi denize indirilmiştir" diye konuştu.
 
Kredi ihtiyacı var

O tarihten bugüne kadar, Kocaeli Serbest Bölgesinde bulunan tersanelerde inşa edilen toplam 151, 000 DWT tutarında 10 adet kimyasal tanker, 5 adet megayat ve 5 adet römorkörün İngiltere, İspanya, Fransa, Hollanda, İtalya, Yunanistan, Singapur ve Panama gibi ülkelere satıldığını ve teslim edildiğini açıklana Zahit Oğurlu, Kocaeli Serbest Bölgesinde kurulmuş bulunan tersanelerin üretim kalitesi ve iş güvenliği açısından dünya standartlarında belgelendirilmiş ve böylece ulaşılan kalite düzeyi ve verimlilikleriyle giderek daha fazla ülkede tanınır hale geldiğini işaret ederek maruz bulunan ekonomik kriz döneminde bu tersanelerin üretime devam etmeleri adına kredi ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini söyledi.

Kriz koşullarına rağmen halen tersanelerde üretimin devam etmesine gayret gösterildiğini belirten Zahit Oğurlu açıklamasını şöyle sürdürdü; " Kocaeli Serbest Bölgesi'ndeki 6 tersane tarafından bugüne kadar yaklaşık 180 milyon dolarlık yatırım yapılmış ve yaklaşık 300 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirilmiştir.

Bu bölgedeki tersanelerimizin 2008 yılı ihracat miktarı 265 milyon ABD doları, ithalat miktarı ise 124 milyon ABD dolarıdır.

Tersanelerimizde ekonomik kriz öncesinde çalışan sayısı 4 bin 500 kişiye ulaşmışken, krizle birlikte bu sayı 2 bin 400 kişiye kadar gerilemiştir. Kriz öncesi, Kocaeli Serbest Bölgesinde bulunan 6 tersane, alt işverenlerle birlikte bölgede yaklaşık 15,000 kişiye iş imkânı sağlamaktaydı.

Ekonomik kriz nedeniyle kredi sağlama ve ödeme güçlüğü yaşanmaktadır. Tersanelerin ayakta kalabilmeleri için ekonomik destek sağlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır."

Türk Eximbank tarafından özel krediler kapsamında Gemi İnşa sektörüne sağlanan kredilerin, kriz döneminde tersaneler için can suyu olabileceğini belirten Oğurlu. Ancak, mevcut mevzuatın serbest bölgelerde bulunan firmaların Eximbank kredilerinden yararlanmasına engel olduğunu hatırlattı.

But tersanelerin Serbest Bölgede bulunmaları sebebiyle Türkiye'de yerleşik kabul edilmediğini aktaran Oğurlu, "Serbest Bölgeden yurtdışına sevk edilen malların ihracat rejimine tabi olmadığı, dolayısıyla ihracat teşviklerinden faydalanamayacağı öngörülmektedir" dedi.
 
Haksızlık yaratılıyor

Oğurlu şöyle devam etti: "Bu değerlendirmeye göre, bir geminin inşası için gereken her türlü malzeme serbest bölgeye girerken yurtdışına ihraç edilmiş olmakta, serbest bölgede inşa edilen gemi yurtdışına satılırken ihraç edilmiş olmamaktadır.

Türk Eximbank ile Dünya Bankası arasında imzalanan İhracat Finansmanı Aracılık Kredisi Anlaşması çerçevesinde; gemi/yat yapımı ve makine imalat sektörlerinde faaliyet gösteren imalatçı-ihracatçı veya ihracata yönelik mal üreten imalatçı vasfını haiz firmaların orta/uzun vadeli işletme sermayesi ve sabit sermaye yatırımlarının finansmanını sağlayan kredilerden de Serbest Bölgede kurulmuş bulunan tersanelerimiz aynı gerekçelerle faydalandırılmamaktadır.

Dünya Bankası tarafından sağlanan kredinin toplam tutarı 300 milyon ABD Doları olup, içinde bulunduğumuz kriz döneminde can suyu olabilecek bu krediden serbest bölgedeki tersanelerimizin yararlanma şansı yoktur.

Dünya Bankası tarafından gemi/yat imalatçılarına sağlanan krediden ve Eximbank tarafından sağlanan diğer kredilerden Serbest bölgedeki tersanelerimizin yararlanma imkânı olmamasının haksızlık yarattığı düşünülmektedir."

Oğurlu, yılda 265 milyon ABD doları değerinde ihracat gerçekleştiren Kocaeli Serbest Bölgesindeki tersanelerin sorunlarına çözüm bulunamadığı takdirde, bölgede yaklaşık 15000 kişiye istihdam yaratan Kocaeli Serbest Bölgesi Tersanelerinde faaliyetin durma noktasına gelmesi kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti

Editör: TE Bilişim