Binden fazla gemi hurdaya gidecek

Küresel krizin etkisiyle söküme giden gemi sayısı da arttı. Hindistan, Pakistan, Bangladesh ve Türkiye'de binden fazla geminin tersanelerde söküme alınacağı belirtiliyor.
 
Merkezi Maryland (ABD) Cumberland'de olan Global Marketing Systems (GMS) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Anil Sharma, 2009'un kuru dökmeyük, konteyner gemisi ve araç taşıyıcı gemiler açısından çok yoğun bir hurda hareketine maruz kalacağını söyledi.

Özellikle Hindistan, Pakistan, Bangladesh ve Türkiye gemi söküm tersanelerinin binden fazla gemi sökümüyle karşılaşacaklarını belirten Dr. Sharma, gelecek yılın gemi söküm tersaneleri için son derece bereketli olacağını belirterek, şöyle devam etti; "Bir yıl içinde binden fazla geminin hurdaya gitmesi, küresel krizden dolayıdır. Krizden en fazla etkilenen sektör kuru dökmeyük sektörü olduğu için, önce bu tip gemiler gemi söküm tersanelerini dolduracak. Ardından tankerler, konteyner gemileri ve araç taşıyıcı gemiler sıraya girecek."
 
Koylarda bekleyen gemiler artıyor

Birçok koyda ve limanların açıklarında artan sayıda seferden alınmış gemiler olduğuna işaret eden Dr. Sharma, 1.000 rakamının öylesine yüksek bir sayı olmadığını, işsizlikten dolayı hurdaya gidecek gemilere yenilerinin ekleneceğini söyledi. Hurdaya giden gemilerin geçtiğimiz dört yıl boyunca en az düzeyde kaldığını hatırlatan Dr. Sharma, işsizlikten dolayı Hindistan'da bazı gemi söküm tersanelerinin kapanmak zorunda kaldıklarına değindi. Kapanan tersanelerin yeniden hizmete girmesinin sevindirici olduğunu vurgulyana Dr. Sharma, bu durumun ekonomiye de olumlu katkılar sağlayacağını ifade etti.

Hindistan'da kurulu 200 hurda gemi tersanesinin bir seferde ikiden fazla gemiyi söküme alması hükümet tarafından yasaklanmıştı. Bir handysize kuru dökmeyük gemisi geçtiğimiz yıllarda 60 günde sökülürken, halen bu süre 40 güne inmiş bulunmakta. Konteyner gemileri ise 6 ay gibi bir sürede sökülüyor.

Nakit alım yapacak olan gemi sökümcülerin bu furyadan kârlı çıkacaklarını işaret eden Dr.Sharma, 2009 ve 2011 yıllarını çok iyi izlemek gerektiğini belirterek, "Tersanelere verilmiş olan pekçok gemi siparişi iptal edilmesine rağmen yine de önemli sayıda kuru dökmeyük gemisinin inşaatı devam etmekte. Bizler yaşlı gemileri sökmeliyiz ki, yeni gemilere daha sağlıklı bir pazar doğmuş olsun" değerlendirmesinde bulundu.

Hindistan 200 gemi söküm tersanesi ile birinci sırada yer alıyor. Hindistan'ı 50 gemi söküm tersanesi ile Bangladesh takip ediyor. 25 gemi söküm tersanesi ile Pakistan üçüncü sırada. 25'er gemi söküm tersanesiyle Türkiye ve Çin ise dünyada dördüncü sırada yer alıyor.
 
Kuru dökmeyük gemileri son sefer

Yakın yıllarda en yüksek navlunlar sayesinde en yüksek kârların sağlandığı gemicilik sektörü olan kuru dökmeyük gemileri artık gemi söküm tersanelerinin birinci sıradaki gemi tipleri haline geldi. Artan sayıda kuru dökmeyük gemisi tek rotada son seferlerini gemi söküm tersanelerine yapmaya başladı.

Bu arada Fedcom Denizcilik firmasının sahibi olduğu iki adet 1976 yapısı 4,300 ldt'luk Svyatoy Nikolay ve 1977 inşa 6,712 ldt'luk Svyatoy Marfa en bloc beher hafif tonu 240 dolardan bir hindistan gemi söküm tersanesi satıldı.

5,615 ldt kuru dökmeyük gemisi Fort George, beher hafif tonu 250 dolardan 1.4 milyon dolara ve 7,451 ldt'luk Golden Bridge (Beher hafif tonu 275 dolardan 2.1 milyon dolar bedelle), 9,627 ldt'luk Rocio B (Beher hafif tonu 188 ldt veya 1.8 milyon dolar bedelle) Portekiz'de "Olduğu gibi" kuralıyla United Arab Shipping Co'nin sahibi olduğu 8,542 ldt‘luk Jebel Ali isimli konteyner gemileri, Hindistan gemi söküm tersanelerine satıldı.

Hindistan gemi söküm tersanelerine intikal eden iki adet genel yük gemisi 9,300 ldt'luk Borc beher hafif tonu 270 dolardan olmak üzere 2.5 milyon dolara ve hasarlı olan 3,534 ldt'luk Stella M, beher hafif tonu 164 dolar olmak üzere 579,600 dolardan Alang Gemi Söküm tersanesine satıldı.

Editör: TE Bilişim