BIMCO: 6 gemiden biri gecikiyor

BIMCO sipariş defterini oluşturan 5 bin 705 gemi üzerinde yaptığı araştırmada inşası devam eden her altı gemiden birinin geç teslim edildiğini ortaya koydu. en çok ertelenen gemiler ise büyük çöküş yaşayan konteyner gemileri oldu.

BIMCO’nun inşsası devam eden 5 bin 705 gemi üzerinde geçen yılın son üç ayında yaptığı bir araştırma her altı gemiden birinin tesliminin geciktiği veya ertelendiğini ortaya koyuyor.   Sipariş defterindeki gemilerin gövde numaraları baz alınarak bu araştırma sipariş defterinin % 75′lik kısmını oluşturuyor.

Sipariş ertelemelerinin yaşandığı segment ise konteyner gemileri. her beşinci konteyner gemsinin sözleşmede belirlenen tarihten daha sonra alıcısısan teslim ettiği görülüyor.

Dökme kuru yük gemilerinde gecikme ortalaması 8 ayı bulurken, tankerde bu oran 7 ay olduğu görülüyor. siparişlerin ertelemeleri armatörlerle tersaneler araıdaki anlaşmalara bağlı olarak kontratta belirlenen tarihten bir ay ile iki buçuk yıl arasında değişiyor.

Sipariş  ertelemelerinde listenin başında Sami Ofer’in şirketi Zim Line var. Şirket 2007′de Hyundaı Samho tersanesine verdiği 10700 teu kapasiteli konteyner gemisini eylülde alması gerekirken bu ertelemeden sonra 2015′de teslim alacak.

BIMCO’nun gemicilik analisti Peter Sand, armatörlerle tersaneler arasındaki bu anlaşmalar piyasaya girecek gemi tonajlarını etkileyecek ve daha düşük tonajda gemi girişlerinin olacağı anlamına geliyor.

Editör: TE Bilişim