Başbakan’dan Armatörlere söz 
 
Kapora yaksa bile siparişini iptal edemeyen armatörler Başbakan’dan yardım istedi

Güney Kore ve Çin’de 7.5 milyon dwt’lik gemi siparişi veren ancak krizle düşen fiyatlar yüzünden bu siparişleri iptal etmeye çalışan Türk armatörler, çareyi Başbakan Erdoğan’a gitmekte buldu. Şadan Kalkavan “Başbakan Güney Kore Başbakanı arkadaşım, işi çözeriz sözünü verdi” dedi.

Kriz nedeniyle zor durumda kalan ve Uzakdoğu’ya verilen gemi siparişlerini iptal edemeyen Türk armatörler Başbakan’dan yardım istedi. Hafta sonu Başbakan’la yaptığı görüşme sonrası söz aldığını söyleyen Şadan Kalkavan, “Teminatları yakalım yeter ki peşimizi bıraksınlar. Kriz öncesi 200 bin dolar gelir getiren gemilerin bugünlerde günlük zararı 2 bin dolar. Dolayısıyla gemi fiyatları da çok hızlı düştü. Başbakanımız söz verdi, Güney Kore Başbakanı arkadaşıymış işi çözecek” dedi

Dati Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve armatör Şadan Kalkavan, şu an Türklerin Uzakdoğu tersanelerine verdikleri siparişlerin toplamının 7.5 milyon dwt olduğuna da dikkat çekti. Kalkavan “Uzakdoğu’da 7.5 milyon dwt’lık siparişimiz var ama iş yok. Bunlar çıksa ne olacak? Teminatları yakalım yeter ki peşimizi bıraksınlar diyoruz ama bir ilerleme kaydedemedik” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan’la Rize’de hafta sonu görüşme fırsatı bulduğunu ve kendisinden bir ’kurtuluş formülü’ istediklerini belirten Kalkavan, “Sayın Başbakanımız’dan söz aldım. Konuyla ilgileneceğini özellikle Güney Kore Başbakanı’nın arkadaşı olduğunu söyledi. Bu işi çözeriz dedi” bilgisini verdi.

Kore, Çin ve Japonya’dan Türk armatörlerin siparişlerinin ertelenmesi ya da iptal edilmesi için herhangi bir olumlu adım atılmadığını aktaran Kalkavan, navlun fiyatlarında yüzde 98’e varan gerilemeler olduğunu gemi değerlerinin ise yüzde 50-80 arasında eridiğine dikkat çekti. Kalkavan, sadece Uzakdoğu değil Tuzla tersanelerindeki gemi siparişlerinde de ciddi iptaller yaşandığını vurguladı.

 

Editör: TE Bilişim