Bangladeş tersanelerineAlmanlar’dan 30 gemi siparişi

Bangladeş basınında büyük yankı uyandıran habere göre 4100 ila 4800 DWT arasında değiºen kapasitelerde inşa edilecek gemilerin toplam değeri 355 milyon doları buluyor. Darısı, Türk gemi inşa sanayiine diyoruz. 

Bangladeş’in en büyük iki tersanesi Western Marine Shipyard Limited (WMSL) ve Ananda Shipyard tarafından oluşturulan konsorsiyum, bir Alman firmasından toplam 30 adet küçük ölçekli gemi siparişi almayı başardı.

Bangladeş basınında büyük yankı uyandıran habere göre 4100 ila 4800 DWT arasında değişen kapasitelerde inşa edilecek gemilerin toplam değeri 355 milyon doları buluyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bangladeşli yetkililer, denizcilik ve gemi inşa alanlarında köklü sayılabilecek bir geçmişe sahip ülkenin son dönemde uluslararası pazarlara açılarak büyük yurtdışı siparişler almasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Halen Hollanda, Danimarka, Singapur ve Mozambik merkezli denizcilik şirketleri için inşa edilmesi planlanan birçok kontrata sahip Bangladeş tersanelerinin, bu yüklü siparişe birlikte uluslararası pazarlardaki varlığını perçinlediğine dikkat çeken uzmanlar da “gemi söküm” merkezlerinin çevre ve sağlık kaygıları sebebiyle iş kaybı yaşadığı ortamda yeni inşa hamlesinin sahip olduğu öneme dikkat çektiler.

Uzmanlara göre Bangladeş uzun zaman etkin şekilde yer aldığı gemi söküm konusunu bir gelişim unsuru olarak kullandı ve yeni gemi inşasında çok daha rahat yol kat etti. İşçilik maliyetlerinin son derece ucuz olduğu ülkede kalite çıtası henüz istenen seviyeye çıkartılamamış olmasına rağmen hatırı sayılır sipariºşer aldıklarının altını çizen WSML yetkilileri, bu durumu küçük ve orta ölçekli gemi inşasına yoğunlaşmalarına bağlıyor.

Global gemi yapımı pazarına yeni girmiş bir ülke olarak Bangladeş, siparişlerde henüz herhangi bir iptal veya ödemelerde erteleme sorunuyla karşılamadı.

Bunu da büyük ölçüde devler ligindeki ülkelerin son dönemde bütün dikkatlerini ve enerjilerini dev gemilerin inşasına çevirmesine borçlu. Ülke tam kapasiteyle gemi inşa faaliyetlerine odaklandığından bu yana hepsi 15 bin DWT kapasiteden ufak olmak kaydıyla 70’ten fazla sipariş alarak, dengeli bir istihdamla dengeli bir kapasite kullanımını bir arada götürmeyi başardı. Bu siparişlerin büyük kısmı ise başta Almanya ve Danimarka olmak üzere Avrupa ülkelerinden geldi.

Ancak sektörel uzmanların saptamalarına göre toplamda 300 irili ufaklı kızağın faaliyette olduğu Bangladeş’te Avrupalı müşterilerin isteklerine ve kalite ölçütlerine cevap verebilecek durumdaki tersanelerin sayısı çok da fazla değil. Bu durumda küçük çaplı tersanelerin desteklenerek sektörün ayakta tutulması fikrine dayalı planın verimli biçimde hayata geçirilebilmesi için kalite/verimlilik konusunda atılması gereken adımlar bir parça öne çıkıyor.

Halen doğrudan veya dolaylı olarak 100 bin kişiye iş imkânı sağlayan sektörde yoğun şekilde teknolojik yatırımlara ihtiyaç var. Bugüne kadar hiçbir sipariş iptaliyle karşılaşmadıklarını açıklayan Western Marine Tersanesi Genel Müdürü Sakhawat Hossain,

“Bizi büyük ülkelerden ayıran temel fark şu: Bizim armatörlere yüklediğimiz maliyet düşüktür. Bu yüzden mevcut taleplerin Bangladeş’e gelmesi de normal karşılanmalıdır. Daha açık söylemek gerekirse biz düşük kapasiteli gemileri düşük kar marjlarıyla yapmayı tercih ediyoruz. Evet, dünyada ticari gemilere olan talep düşüş gösteriyor ama biz hiçbir zaman bunun sıfırlamasını beklemiyoruz. O halde sunduğumuz ve sahibi olduğumuz avantajlarla endişe etmemize gerek kalmadığını söyleyebiliriz.” cümleleriyle görüşlerini dile getiriyor.

Editör: TE Bilişim