Bangladeş Gemi İnşasında yerleşik iki şirket olan Ananda ve Western Marine'in gelecek iki yıl için sipariş defterleri kısmen dolu. Sipariş verecek olanlar şimdi iş uygun fiyatlarla ve zamanında yapabilecek potansiyel yeni gemi inşacılar arıyor.

Bangladeş'teki klas kuruluşlarından Germanischer Lloyd'un eski  Başkanı C.F. Zaman'a göre, Bangladeşli gemi inşacılar yabancı armatörlerden bugüne kadar böyle büyük bir ilgiyi hiç görmemişlerdi. 

Zaman; ''Her hafta ülkeye yeni bir şirketin temsilcileri geliiyor. Yüzlerce milyon dolar tutarındaki siparişleri verecek yer arıyorlar'' diyor. Halen bir çok şirkete danışmanlık yapan Zaman; Western Marine ve Ananda tersanelerinin beklenenden daha iyi performans göstermelerinin, dünyanın gemi inşada yeni adresi olma yolunda Bangladeş'in profilini yükselttiğini söylüyor. 

Son aylarda, her iki tersane Batı Avrupa'lı armatörlere 8 büyük gemi teslim etmiş. Zaman, tersanelerin siparişleri tam zamanında teslim ettiğini söyleyerek, fiyatın da rekabetçi bir fiyat olduğunu ifade ediyor.

Bangladeş gemi inşasında yeni boy göstermeye başlayan tersanelerden birisi de Meghnaghat merkezli Khan Brothers. Tersanenin başındaki isim olan Tofayel Kabir Khan; 'Son zamanlarda 4 yabancı denizcilik şirketinden bana ziyarete geldiler. Burada tarak gemisi inşa ettirmek istiyorlar'' dedi. Khan, fiyat pazarlıklarının ve teslimat tarihi görüşmelerinin  halen devam ettiğini ve kısa zaman içinde sözleşme imzalamayı umduklarını belirtti.

ABD merkezli deniz dibi tarama şirketi Ellicott Dredges, bir başka yerel tersane ile 7 tarak gemisi siparişi vermek üzere görüşmelerini sürdürüyor. bu siparişin tutarı ise 7,5 Milyat Taka civarında. (Taka: Bangladeş para birimi. 7,5 milyon taka yaklaşık 100 Milyon USD dir)

Bu siparişi almak üzere olan ve isminin belirtilmemesi şartıyla konuşan  firmanın sahibi, ''Bangladeş hükümeti büyük nehir tarama işleri yaptırdı, ABD şirketi bu yüzden dredger inşa ettirmek üzere ülkemizi potansiyel sahibi olarak görüyor'' şeklinde görüş bildiriyor.

Ellicott Dredges, dünyadaki en eski deniz dibi tarama şirketlerinden bir tanesi. 80 ülkede faaliyet gösteriyor ve 1886 yılından bu yana 1500 ün üzerinde tarak gemisi satmış. Şirket, 125 yıldır hükümetlere, belediyelere, müteahhitlere, liman otoritelerine ve marina işletenlere deniz dibi tarama donanımları satıyor.

Editör: TE Bilişim