Bahane bulan sipariş iptal ediyor

Vadero'nun ilk iki gemiyi Selay Tersanesi'nden teslim aldıktan sonra diğer iki gemiyi piyasanın kötü durumu ve karşılaştığı finansal sorunlar nedeniyle iptal etmek zorunda kaldıkları ifade ediliyor.

VaderoTank tarafından "Yeni T-Klas" olarak sınıflandırılan ve Norveç mitolojisinden adlar verilen dört adet IMO-2 özellikli kimyasal/ürün tankerinden son ikisini iptal etmesinin yakıları devam ederken, Selay Gemi İnşa Tersanesi'ne verilmiş dört tankerlik diziden ilk ikisi olan Ciprea ve Harpa Doris halen Shell'in kirasında çalışıyor.

Avrupa piyasasında en tercih edilen bunker tanker tipleri olarak kabul edilmelerine karşın Rederi AB Vadero Tank şirketinin kredi sorunları kadar, son iki gemiyi kiralama başarısı gösterememiş olmasının iptale temel neden olduğu da belirtiliyor.
 
Finansal sorunlar

Londra kaynaklı habere göre, serideki Bureau Veritas Klaslı olan 2.000 dwt'luk son iki tankerin iptaline gecikme gibi bir neden gösterilmesine karşın, durumun böyle olmadığı bilinmekte.

Yakın kaynaklar, Vadero'nun ilk iki gemiyi Selay Tersanesi'nden teslim aldıktan sonra diğer iki gemiyi piyasanın kötü durumu ve karşılaştığı finansal sorunlar yanında, gemileri uzun zaman esaslı kontrata ağlayamadıklarından gemilerin iptal zorunda kaldıkları işaret ediliyor. Ancak tek taraflı iptal talebinin geçerli olmadığı ve hukuki açıdan armatörün gemileri almasının beklenildiği de hatırlatılmakta.

2007 yılında Vadero firmasıyla yapılan anlaşma uyarınca ilk 2 gemi 79 metre tam boy olarak inşa edilmeye başlanıldıktan sonra, gemileri Shell ile uzun süreli kontrata bağlayan Vadero kiracı Shell'in talimatıyla gemileri çalışılacak yerlere göre boylarını 79m'den 69m'ye kısaltma talimatı almıştı.

Hemen tüm Türk gemi inşa tersaneleri yönetimlerinin gösterdikleri özverilerin benzeri olarak Selay Tersanesi'nin kızağa koyduğu ve denize indirilmesi beklenen gemilerin hesaplarını ve klâs onaylarını tekrar yaptırarak, yeni bir proje yaratmak zorunda kaldıkları da bilinmekte.

Genel piyasanın olumsuzluklarından istifade etmek amacıyla türlü bahanelerle siparişleri iptal etmek isteyen bazı yabancı armatörlük firmalarının tavırları şaşkınlıkla karşılanıyor.
 
Çevreci tankerlere sahip

İsveç'te Kurulu Rederi AB VaderoTank ve Norveç'te Kurulu Linnea Shipping A/S. vasıtasıyla gerek kendi filosundaki kimyasal tankerler ve gerekse kiraladığı tankerlerle Avrupa'da çevreci tankerlere sahip bir denizcilik şirketi olarak kabul ediliyor.

Vadero filosunda ikisi 1989-1992 Lindenau inşa GL klaslı kimyasal tanker bulunuyor. 2000 yılında itibaren Türk tersanelerini tercih ettiği görülen Vadero önce Gemyat'ta BV Klaslı 2802 dwt'luk çift cidarlı IMO-II kimyasal tankeri Kaprifol'u inşa ettirmişti.

2005 yılında 1774 dwt'luk BV klasındaki Vedrey Higlander kimyasal tankerini takiben Selay Gemi İnşa tersanesine dört eş gemiden oluşan BV klaslı kimyasal/ürün tankeri vererek, Türk tersaneleriyle işbirliğini sürdüren Vadero'nun bu tersanede inşa ettirdiği Ciprea ve Harpa isimli kimyasal tankerler yüksek kaliteleri nedeniyle Shell gibi bir dünya petrol devi grubu tarafından uzun süreli kiralama sözleşmesiyle çalıştırılıyor.

Editör: TE Bilişim