Avrupa tersaneleri 2011 yılında boş kalabilir

Avrupa Birliği Gemi İnşa Tersaneleri Birliği-Cesa Genel Sekreteri Dr. Reinhard Lüken, giderek azalan gemi siparişlerinin ciddi boyutlara vardığına işaret ederek, Avrupa tersanelerinin 2011 yılında boş kalma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu açıkladı.
Avrupa tersanelerine yönelik siparişlerin yüzde 74'ünü özellikli gemiler, turistik yolcu gemileri, Ro/Ro'lar, feribotlar ve offshore gemilerden ve platformlarından oluşuyor.

Dr. Lüken, St. Petersburg'da yapılan Neva gemi inşa ve deniz ticareti konulu konferansta yaptığı konuşmada siparişlerdeki daralmanın devam etmesi halinde 2011'den itibaren çok zor bir döneme girileceğini söyledi. Dr. Lüken, Avrupa tersanelerinin boş kalma tehlikesinin giderek arttığını belirterek, şöyle devam etti: "Gerçekleşen gemi inşa siparişlerine ve devam eden projelere baktığımızda bazı tersanelerin ellerinde bu yılın sonundan başlayarak önümüzdeki 18 aylık süreden sonra yeni projeler olmadığı görülmektedir. Çok hızlı şekilde erimekte olan sipariş listesi çok ciddi kaygıları beraberinde getirmektedir. Tüm tersaneler için konuşuyorum; asıl kriz henüz başlamıştır ve çok daha yüksek oranlarda işten çıkartmalar gemi inşa sanayi bazı dallarında kaçınılmaz hale gelecektir."
 
Cesa, 300 tersaneyi temsil ediyor

Cesa, Avrupa Birliği (AB) bünyesinde mevcut 300 gemi inşa tersanesini temsil ediyor. Bu rakam aynı zamanda toplamın yüzde 100'üne yakın bir oranı meydana getiriyor. Dr. Lüken AB gemi inşa tersanelerinin 17 milyar euro gibi yıllık bir potansiyele sahip olduklarını hatırlatarak, yan sanayilerin 3.5 milyar euroluk katkısıyla bu toplamın çok daha etkin bir gelir anlamına geldiğini söyledi. Dr. Lüken sözlerini şöyle tamamladı: "Gelecek on yıl boyunca AB tersanelerine gelebilecek yeni siparişlerin 2002 yılı toplamı civarında kalacağı söylenebilir. Çin ve Güney Kore'deki tersanelerle aradaki farkın çok daha hızlı şekilde artacağı, Uzakdoğu karşısındaki tek kurtuluş yolunun özellikli gemilerdeki standardı yükseklerde tutmak olduğu çok iyi görülmelidir. Diğer teşvik edici unsurlar ise 'Yeşil Çevre' teknolojisi için iş birliği yapılması ve gemi inşa sanayinin himaye edilmesi olmalıdır."

Editör: TE Bilişim