Samsun'un Tekkeköy ilçesi tersaneler bölgesine yapılacak Atilla Makine Gemi İnşa ve Bakım Onarım Tersanesi'nin temeli atıldı.

180 bin dönüm arazi üzerine kurulacak tersanede 60 bin dp/tonluğa kadar olan gemilerin inşaatı ile mevcut gemilerin de bakım onarımının yapılması planlanıyor. Karadeniz ve Hazar Denizi'ndeki petrol arayan platformlar imal etmeyi hedefleyen Atilla Makina İnşaat Limited Şirketi, 23 milyon dolarlık tersane yatırımını 1.5 yılda üretime geçirmeyi hedefliyor.

Samsun Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin tersane yapımı için tahsis ettiği 960 bin dönümlük alana ilk yatırımcı geldi. Atilla Makina İnşaat Limited Şirketi, makine gemi inşa ve bakım onarım tersanesi yatırımını başlattı. Tekkeköy ilçesi tersaneler bölgesinde yapılacak yatırımın temelini Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, AK Parti Grup Başkan Vekili Suat Kılıç, Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, Fatih Öztürk, Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaç, Atilla Makina İnşaat Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Atilla ile çok sayıda bürokrat, sivil toplum örgütü temsilcisi ile çok sayıda iş adamı attı

Temel atma töreninde Atilla Makina İnşaat Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Atilla, şirketi ve tersane yatırımı konusunda bilgi verdi. 4 tersane yatırımı için ayrılan alanın 180 bin metrekarelik kısmını kullanacaklarını dile getiren Atilla, "Denize cephesi 230 metre olup, bugün bu arazinin hemen başından denize kadar olan 960 metrelik bir derinliğe sahip. Bu alanda hedeflediğimiz imalatlar 60 bin dp/tonluğa kadar gemilerin inşaatı ve tersanemize diğer mevcut gemilerin de bakım onarımını planlamaktayız. 1.5 yıl içinde imalat yapabilme noktasına getirmeyi hedefliyoruz. Akabilinde de 3 yılda nihayetlendirmeyi hedeflemekteyiz. Toplam yatırımımız 23 milyon TL'dir. Tersanemizde gemi inşaatıyla birlikte Karadeniz ve Hazar denizinde özellikle petrol çıkarma konusunda petrol platformlarının da imalatlarını hedeflemekteyiz. Bu hususta da gerekli girişimlerimiz, araştırma çalışmalarımız mevcut. Çünkü bu saha özellikle petrol arama platformlarının inşaatı ve imalatı için çok uygun." dedi

Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, krize rağmen tersane yatırımın büyük cesaret işi olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu, "bugün bir sevinç gününü yaşıyoruz. Bu tersane 190 dönüm üzerinde bir ıslak kızağı, yüzer havuzu ve yıllık 20 bin ton çelik işleme kapasitesine haiz bir tersane olacak. Tersanelerin dibe vurduğu bir günde bu yatırım büyük bir cesaret işi. İnşallah yakın sürede tersanelerimizin eski durumuna kavuşacağına inanıyorum. 2002 yılında 550 bin dp/ton olan gemi inşa kapasitesi, bugün 3.5 milyon dp/tona çıkmış, yani 6 kat büyümüştür." dedi.

AK Parti Grup Başkan Vekili Suat Kılıç, tersane yatırımlarına ilişkin süreci anımsatarak, "Yüzdük, yüzdük, kuyruğuna kadar geldik. İnşallah bundan sonra diğer yatırımcıların da kendilerine tahsis edilmiş olan diğer parseller üzerinde yatırımlarına hızla başladıklarına ve temel atma merasimlerini burada dizayn ettiklerine hep birlikte tanıklık edeceğiz. Hayırlı olsun. Allah kazalardan belalardan korusun." şeklinde konuştu.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ise şunları söyledi: "Uluslararası finans krizinin ülkemizdeki etkilediği ön önemli bir iki alandan birisi olan gemi ve deniz araçları sanayisi, bu gün krizde olmasına rağmen Samsun da bugün bir tersane yatırımcısının temel atma törenini idrak ediyoruz. Kent kendi dinamikleri ile birlikte kalkınır. Kendi potansiyellerini keşfedip onları değerlendirme noktasında projeler üretip hayata geçirme noktasındaki becerilerini ve reflekslerini ortaya koyabilirlerse, ancak gelişebilirler. Düşüncede kalan ve hayata geçmeyen programların projelerin çok anlam ifade etmediği dönemleri Türkiye çok yaşadı. Hepsi at başı eşdeğer gitmek durumunda."

Editör: TE Bilişim