Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.’nin (STM) ana yükleniciliğinde  20 Türk firması tarafından Pakistan Deniz Kuvvetleri için inşa edilen ve Türk savunma sanayisinin tek seferde en büyük askeri gemi ihracatı olan Denizde İkmal Gemisi, askeri gemi sanayisi konusunda Türkiye’nin geldiği noktanın son somut göstergesi oldu.

TASARIMI BİZ YAPIYORUZ

STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, Denizde İkmal Gemisi’nin sac kesiminden 3 yıl gibi kısa bir sürede ve vaktinden önce suya indirildiğini söyledi.

Deniz platformunda tek kalemde yapılan en büyük ihracata imza attıklarına dikkati çeken Yılmaz, “Türkiye’nin bu tarzda yurtdışında yaptığı ilk proje. Bu kadar büyük çapta bir projeyi ülke olarak daha önce yapmadık, yapamadık. Yıllar önce şu an kullandığımız denizaltılar, korvetler, gemiler, botların tasarımını Almanlar yapardı, bize gönderirlerdi. Malzemeyi de onlar gönderirdi. Biz de tersanelerimizde inşasını yapardık. Şu anda roller değişti. Tasarımı biz yapıyoruz, malzemeyi biz sağlıyoruz, başka bir ülkede inşasını gerçekleştiriyoruz. Denizde İkmal Gemisi, bu üç alanda gelinen aşamayı göstermesi açısından önemli” dedi.

ÇİNLİ RAKİPLERE KARŞI

Yılmaz, projenin Çinli rakiplere karşı alındığına işaret ederek, şunları söyledi: “Çinliler çok ucuz fiyatlarla projeleri alıyorlar ve ciddi finans sağlıyorlar. 

Pakistan burada işin kalitesine önem verdiği için bu proje kapsamında Çinlileri tercih etmedi. Bizimle devam etti. 

Şu anda o kadar memnunlar ki, 1-2 ay önce aldığımız Denizaltı Modernizasyon İhalesi’ndeki en büyük faktör bu proje oldu. Çünkü bu proje zamanından önce, bütçesinde tamamlandı,işin kalitesi çok çok iyi. 

Pakistan Deniz Kuvvetleri bundan çok memnun kaldığı için denizaltı projesi Fransızlar karşısında bizde kalmış oldu.”

PAZARDA AĞIRLIĞIMIZ OLUŞTU

Davut Yılmaz, yakın zamanda kazandıkları büyük bir uluslararası ihaleyi ileriki günlerde duyurmayı planladıklarını bildirdi. Yılmaz, “Ortadoğu’da MİLGEM korvetlerinin pazarlanması konusunda ciddi faaliyetler devam ediyor. Askeri gemi alanında uluslararası pazarda ciddi bir ağırlığımız oluştu. Şu anda hangi ihaleye girdiysek veya teklif verdiysek hemen hepsinde kısa listeye kaldık. Rakiplerimiz Amerika ve Avrupa’daki pek çok dünya devi firmalar” dedi. 

YENİ İHRACAT YOLU AÇILACAK

Yerlilik oranı yüzde 70’i bulan MİLGEM Projesi’nde 50’den fazla yerli şirketin ürünü bulunuyor. Şirketler proje kapsamında yaptıkları yeni yatırımlarla ürün ve kabiliyetlerini önemli ölçüde geliştirdi. MİLGEM ihracatı, bu şirketlere de uluslararası pazarların kapısı açacak.

Kaynak: İTO

Editör: TE Bilişim