Antalya Serbest Bölgesi lüks yata yöneldi

Birçok tekstil firmasının kapanması ve çimento ihracatının azalmasıyla ilk 7 ayda işlem hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 gerileyerek 324.9 milyon dolara inen Antalya Serbest Bölgesi, lüks tekne ve motoryattaki etkinliğini artırmak için harekete geçti. 2000-2007 yılları arasında 10-35 metre arasında lüks tekne yapan Antalya Serbest Bölgesi, dünyadaki trendlerin değişmesiyle artık 30 metre ve üzerine çalışmaya başladı.

Antalya Serbest Bölgesi İşleticisi AŞ (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, eylülde Monaco ve La Rochelle yat fuarlarına katılacaklarını belirterek "Bu yıl bölgemizde tekne üretiminde önemli bir gerileme olmadı, ancak yıl sonuna kadar işletmeler yeni sipariş alamazsa sıkıntı başlar. Bu nedenle pazarlamaya ağırlık vereceğiz. Yeni çekek yerimizin devreye girmesiyle Akdeniz çanağında bakım ve onarımda da ön plana çıkmak istiyoruz" dedi.

Yat üretiminde trendlerin değiştiğini vurgulayan Gürses, eskiden 30 metre altındaki teknelere talep olduğunu, şimdi ise talebin 30 metre üzerine kaydığını anlattı. Gürses,

"Bölgemizde geçen yıl toplam 48 tekne suya indi. Bu yıl sonunda ise 25-30 civarında olacak. Bunda krizin de payı var, ancak tekneler büyüdükçe yapım süreleri artıyor ve suya indirme süreleri uzuyor. Yine de yat büyüdükçe fiyatları da arttığından katma değeri fazlalaşıyor. Örneğin, son olarak Sunrise'ın denize indirdiği 45 metrelik teknenin değeri 22 milyon dolardı" diye konuştu.
 
Firma sayısı arttı

Seri tekne üretimi yapan İtalya'daki birçok tersanenin bu yıl kapandığına dikkat çeken Gürses, artık sektörün bireysel sipariş ağırlıklı çalıştığını, bu durumun kendileri için bir avantaj olduğunu ifade etti.

Bölgede geçen yıl ilk 7 ayda 106 olan firma sayısının tekne, medikal ve elektrik firmalarıyla bugün 114'e çıktığını belirten Gürses, diyaliz makine parçası ve lazer ameliyat bıçağı üretecek 2 firmanın daha geleceğini söyledi.

Toplam istihdamın 3600'den 3200'e düştüğüne de dikkat çeken Gürses, şu bilgileri verdi:

"En büyük gerileme tekstil sektöründe oldu. Sektörde yaşanan uluslararası problemler nedeniyle Kala, Ongan, İdentity ve AHS Tekstil'in üretimi durdurmasıyla sektörde 900 olan çalışan sayısı 560'a indi. Bölgemizdeki çimento ihracatı da geçen yıla göre yüzde 28'lik gerilemeyle 489.6 bin tona inince işlem hacmimiz geriledi. 2008'de bölgemizde toplam 729 milyon dolarlık işlem hacmi vardı. Bu yıl yaklaşık yüzde 18 gerilemeyle 600 milyon dolarlara inilecek gibi gözüküyor."
 
 
9 yılda 156 süperlüks yat satıldı

Antalya Serbest Bölgesi, 2001 yılından itibaren megayat üretimi konusunda yatırımları çekmeye başladı. 2000-2007 yılları arasında bölgede boyları 10-35 metre arasında olmak üzere toplam 96 adet tekne üretilerek tamamı yurtdışına satıldı. Hammaddelerinin yaklaşık yüzde 70'ini Türkiye'den karşılayan tekneciler, bölgede ağırlıklı olarak hafif ve pahalı bir malzeme olan epoksiden yat üretiyor.

Siparişlerin büyük tekneye kaymasıyla son olarak CMB Yatçılık sipariş almadan üretmekte olduğu 47 metrelik süperlüks yatı önümüzdeki boat show'larda görücüye çıkaracak. Bölge son 9 yılda ise Ortadoğu'dan şeyhlere, Avrupa ve ABD'den ünlü işadamlarına, sporculara kadar toplam değeri 220 milyon doların üzerinde olan 10-45 metre arasındaki lüks yatlardan 156 adet üretip sattı.

Editör: TE Bilişim