Antalya dünyaya yat yetiştiremiyor    
 
LÜKS tekne üretiminde yıldızı parlayan Antalya Serbest Bölgesi'ndeki (ASB) tersaneler, dünya jet sosyetesinden gelen yoğun talep nedeniyle 2011 yılına kadar yeni sipariş kabul etmiyor.

Tersaneler, önümüzdeki 3 yılda üretilecek 66 tekneden 300 milyon dolar ciro elde edecek.

İlk tersanenin 2000 yılında kurulduğu Antalya Serbest Bölgesi'nde bu yıl itibariyle tekne sektöründe faaliyet gösteren aktif firma sayısı 32'ye ulaştı. Bölge idaresinin yaptığı tanıtımların da etkisiyle son günlerde odak haline gelen ASB'deki dev hangarlarda geçen yıl 40 metre üstü ultra lüks teknelerin imalatına da başlandı.

Antalya Serbest Bölge İşleticisi A.Ş. Genel Müdürü Zeki Gürses, bölgedeki imalat hacminin her yıl ikiye katlandığını söyledi. Gürses 2007'de 26 yat üretilen bölgede, geçen yıl 47 teknenin tamamlanarak suya indirildiğini kaydetti. Bugüne kadar bölgede 145 yat üretildiğini söyleyen Genel Müdür Zeki Gürses, bu teknelerin toplamından 175 milyon dolar gelir elde edildiğini anlattı. Firmaların bildirimlerine göre imalatçıların 2011 yılına kadar sipariş alamayacak kadar yoğun olduğunu kaydeden Gürses, bu yıla kadar siparişi alınmış 66 teknenin yapımından 300 milyon dolar ciro beklediklerini kaydetti.

ÜNLÜLERE TEKNE SATILIYOR

Yaklaşık bin 600 kişinin istihdam edildiği bölgedeki tekne üretim sektörünün bugüne kadar Formula 1 Pilotu David Coulthart, Dubai Emiri El Maktum gibi birçok ünlü için lüks yat imal ettiğini belirten Gürses, en çok talebin Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa, Hırvatistan, ABD, Hollanda ve Portekiz'den geldiğini söyledi.

Bölgeye ilk gelen inşaa mühendislerinden Lübnanlı Nassif Hamati de Türk teknelerinin artık uluslararası arenada kendini ispat ettiğini dile getirdi.

BÖLGEDEKİ FİRMALARIN ÖZELLİĞİ

Antalya Serbest Bölgesi'ndeki 42 kayıtlı firmanın 32'si faal. Bu firmaların 20'si üretim yapıyor. Üretim yapan firmaların 8'i, yüzde 100 yabancı sermayeli, 6'sı ise Türk ve yabancı ortaklığında yürüyor. Sanko Holding gibi dev yatırımcıların da imalat yaptığı bölgedeki firmalar, ağırlıklı olarak başta kompozit olmak üzere ahşap ve çelik tekne üretiyor.


 

Editör: TE Bilişim