Akdenizli römorkör operatörleri kolay erişimden faydalanıyor

Sanmar, son yıllarda İtalya merkezli römorkör firmalarıyla ortak çalışma konusunda önemli bir başarı elde etti. Ulaşılması güç bir römorkör inşa rekoruna sahip olan Sanmar, İtalya’ya 2010 yılından bu yana 12 adet römorkör teslim etti

Sanmar, Sırapınar ASD klasının altıncı ve en yeni tasarıma sahip römorkörünü kısa süre önce Rimochitori Napolitani’ye teslim etti. Napoli’de hizmet verecek olan römorköre Vivara adı verildi. Sanmar’ın aynı firmaya teslim ettiği ikinci römorkör olan Vivara, ikizi olan Marechiaro ile birlikte hizmet verecek.

Sanmar için özel olarak Robert Allan LTD tarafından tasarlanan yeni seri Ramparts 2200SX sahip olduğu gücünü, kendinden biraz büyük olan yine Sanmar serisi Boğaçay’ın temellerinden alıyor. 22 metre uzunluğunda, 45 ila 60 ton çekiş gücüne sahip olacak römorkörlerin gövdeleri, kendilerinden daha büyük olan Boğaçay serisiyle benzerlik gösteriyor. Bu yeni seri römorkörler geri geri yüksek hızda giderken, eş zamanlı herhangi bir yöne yapılan hareket esnasında iyi bir kontrol ve stabilite elde etmesiyle de öne çıkıyor.

Ortalama 22.40 metre uzunluk, 10.85 metre genişlik ve 4.67 metrelik drafta sahip bu iki yeni seri römorkör RINA klası ve İtalya Bayrağı’nın belirlediği şartlar doğrultusunda inşa edildiler. İtalya’ya ihraç edilen bu iki römorkör 2 adet 1500kW’lık Caterpillar makine ile güçlendirilmesi ‘Schottel azimuthing Rudderpropellers’a da sahip bu römorkörlere 50.2 tonluk bir ileri itme gücü ve 12.6 knot’luk serbest hız performansı kazandırdı.

Boğaçay Sınıfı RAmparts 2400SX, nispeten büyük olan ve çekme gücü açısından daha güçlü motorların yerleştirilmesine olanak sağlayan gövdesiyle daha çok tercih edilen bir model. Bir diğer İtalyan operatörü Rimorchiatori Salerno Srl de Salerno Limanı’nda artan büyük gemi ihtiyacını karşılayabilmek adına mevcut filosunu Boğaçay Sınıfı Ramparts 2400SX modeli ile büyüttü.

Citta di Salerno ismini alan Boğaçay XXXII,  24.4 metre boyunda, 11.25 metre genişliğinde, 5.1 metrelik ekstrem draft ile Rolls-Royce US 2015 FP Z-drives parvaneler ve Caterpillar 3512C ana makineye sahip. Sanmar’ın, Tuzla ve Altınova’da özel olarak inşa edilmiş iki tersanesi, Akdeniz ve ötesine kolay erişim olanağı sağlıyor.

Vigo merkezli bir İspanyol operatör Sanmar Sırapınar serisi olan 50 ton çekme gücüne sahip bir römorkörü çok yakın bir tarihte teslim aldı; aynı bölgeye teslimat için sırada bekleyen siparişlerin arasında İtalya için 70 tonluk bir Voith çekici römorkör ve yine İtalyan bir pazar lideri operatörünün ilkbaharda teslim almayı beklediği 80 tonluk bir ASD tip römorkör bulunuyor.

Editör: TE Bilişim